5.02.2011

İşlemcisinden belleğine, pil süresinden ekranına, bir dizüstü bilgisayar alırken ihtiyaçlarınız ne olduğunu iyi tespit edin

İSTANBUL - Bilgisayarlar günümüzde en vazgeçilmez cihazlar arasında, belki de ilk sırada. Kendine uygun dizüstü bilgisayarı seçmek, birçok insan için baş edilmesi zor ve ürkütücü bir süreç. Bunun için işlemci, bellek, ağırlık ve aksesuarlar gibi pek çok unsuru dikkate almak gerekiyor.
Önceliklerinizi doğru ve net belirleyememek, bazen bütçenizi aşan bir bilgisayar almanıza sebep olabiliyor. Dünyanın en büyük işlemci üreticisi Intel, doğru seçim yapmak isteyen tüketicilere yardımcı olmak için bir rehber hazırladı.
Rehbere göre kendiniz için uygun dizüstü bilgisayarı seçerken, öncelikle “Bilgisayarımı ne için kullanacağım?” diye sormak gerekiyor. Bilgisayarınızı kullanma amacınızı doğru tespit etmek, satın alma sürecini kolaylaştırıyor. İşte dizüstü bilgisayar alırken göz önünde bulundurmanız gereken noktalar:
İşlemçi

Bilgisayarın beyni: Dizüstü bilgisayarın stilini, pil ömrünü, tepki hızını ve ağırlığını belirlemede önemli rol oynadığı için doğru işlemciyi seçmek önemlidir. İşlemci ayrıca bilgisayarınızın ne kadar hızlı çalıştığını ve işlemlerinize ayak uydurduğunu belirler. İşlemcinin fiyatı yükseldikçe performansı da artar. Ne kadar güçlü bir işlemciye gereksinim duyacağınızı, bilgisayarınızı kullanma amacınız belirler. Yeni dizüstü bilgisayarınızın içindeki işlemciyi belirlemek için aşağıdakileri dikkate alabilirsiniz:
Yazı yazma, internette gezme ve basit DVD oynatmayı sağlayacak olan temel, giriş-seviyesi bir sisteme ihtiyaç duyuyorsanız Intel Core i3 veya muadili bir işlemci yeterli görünüyor.
İnternette gezinmenin yanı sıra aynı anda birkaç uygulama kullanıyor, müzik indirip dinliyor, resim paylaşıyor, blog oluşturuyor ve çevrimiçi video izliyorsanız, Intel Core i5 veya muadili önerilir. Bu işlemciler verimlilik ve çoklu uygulama kullanımı için gerekli olan güç artışını getirir. Öğrenciler de dahil olmak üzere birçok dizüstü bilgisayar kullanıcısına önerilen orta seviye işlemci serisidir.
İleri düzey çoklu kullanım, oyun ve multimedya meraklılarına Intel Core i7 Serisi’ne denk işlemciler öneriliyor. Bu işlemciler en talepkar kullanıcılara benzersiz işleme gücünü sağlar.
PİL (BATARYA) SÜRESİ
Bilgisayarın fişe takılı olmadan, tam şarjlıysa ne kadar süre açık kalabileceği önemlidir. Pil süresini belirleyen belli başlı etkenler arasında işlemci, ekran boyutu ve multimedya kullanım miktarı sayılabilir. Eğer bilgisayarınızı sık sık yanınızda taşıyorsanız pil ömrü dikkat etmeniz gereken başlıca unsurlardandır. Tavsiye edilen en az 2 saat ‘standart kullanım’ sağlayan bir bilgisayar. Enerjinin ne zaman gerekip ne zaman gerekmediğini anlayabilecek akıllı teknolojiye sahip işlemciler faydalı olacak. Pil süresi konusunda daha iştahlıysanız bilgisayarınızı daha büyük bir pille de alabilirsiniz. Ancak daha büyük pilin daha çok ağırlık demek olduğunu unutmayın.

GRAFİK ÖZELLİKLER
Ekranınızda yazı dışında gözüken resim, fotoğraf, pencereler, video ve oyunlar gibi herşeye grafik denir. Eskiden grafik göstermek için ana işlemciden bağımsız bir görüntü kartı ya da işlemci gerekirdi. Ancak artık Intel ve diğer işlemci üreticileri grafik işlemcisini ana işlemcinin içine monte etmeye başladı.
Günümüzde örneğin Intel’in dahili grafik işlemcisi çoğu kullanıcı için yeterli oluyor; Blu-Ray ya da yüksek çözünürlüklü (HD) videolarını başarılı bir şekilde oynatabiliyor. Daha hızlı işlemciler seçilerek HD video, 3D Blu-Ray ve hatta ‘World of Warcraft’ ve ‘Starcraft 2’ gibi oyunlar da dahil olmak üzere her türlü uygulama çalıştırılabiliyor.Yeni grafik teknolojileri ayrıca dizüstü bilgisayarınızdaki ekranınızı büyük ekran televizyonlara kablosuz olarak aktarmanızı sağlayabiliyor. Ancak, gerçek bir oyunseverseniz ve çok yüksek çözünürlüklerde, yüksek ayrıntılarla oyun performansı istiyorsanız, elbette ana işlemcinin yanı sıra bağımsız grafik kartı da bulunan bir dizüstü bilgisayar alabilirsiniz.,
AĞ BAĞLANTISI
Günümüzde çoğu kullanıcı internete kablosuz bağlanmayı tercih ediyor. Bugün çoğu dizüstü bilgisayarda bulunan Wi-Fi özelliği ile Wi-Fi erişim noktalarından ya da evinizdeki Wi-Fi ağından internete bağlanabilirsiniz. Intel® WiMAX 4G (4. Nesil) genişbant mobil erişim teknolojisi ise, çok daha geniş alanları, hatta şehirleri kapsar. WiMAX hizmetinin olduğu bir bölgedeyseniz bulunduğunuz herhangi bir yerden internete bağlanabilirsiniz.
Intel Core tabanlı bazı dizüstü bilgisayarlar da dizüstü ekranındaki görüntüyü kablosuz olarak HD televizyonunuza aktarmanızı sağlayan yeni Wireless Görüntüleme (WiDi) teknolojisine sahip olabilir. Ek bir adaptörle kolaylıkla kurulabilen WiDi, basit bir şekilde video ve multimedya deneyiminin tadını çıkarmanızı sağlar. Dahili Intel Wi-Fi’ı olan bir dizüstü alabilir, bu bilgisayara Intel WiMAX ekleyebilir, böylece heryerden internete bağlanabilirsiniz. Resim ve videoları kolayca TV’de görüntülemek istiyorsanız, Intel WiDi özellikli bir dizüstü tercih edebilirsiniz.

BİLGİSAYAR BELLEĞİ (RAM)
RAM (Random Access Memory – Rastgele Erişimli Bellek), bilgisayarınızın bilgileri kullanım sırasında Hard-Disk’e hiç kaydetmeden ya da kaydetmeden önce geçici olarak hafızasında tutmak için kullandığı bölümüdür. Gigabyte’larla ifade edilen RAM miktarı, özellikle birden çok uygulamayı aynı anda açtığınızda bilgisayarınızın tepkime süresini belirler. Daha çok gigabyte (GB), daha çok geçici hafıza demektir. Temel işlemler için genellikle 1 GB bellek yeterlidir. Birkaç dosya aynı anda açık olacaksa 2 ile 4 GB arası RAM daha önerilir. Video ve fotoğraf işleme, oyunlar için ise 8 GB RAM tercih edebilirsiniz.
VERİ DEPOLAMA
Disk Sürücüleri ve SSD’ler (Katı Hal Sürücü): Dizüstü bilgisayarlar normalde disk sürücü aracılığıyla veri depolar. Geleneksel disk sürücülerde mekanik parçalarla dönen bir disk kullanılır. Bu durum, veri erişim hızı ve güvenilirliği olumsuz etkiler. Bilgisayarınızın performansını yükseltmek için geleneksel disk sürücüsü yerine yeni Intel SSD sürücü teknolojisini koyabilirsiniz. SSD sürücülerde hareketli parça bulunmaz. Bu nedenle daha dayanıklıdırlar, daha az güç tüketirler ve sistem tepkimesini yüzde 56’ya varan oranla hızlandırırlar. SSD ile donatılmış bir dizüstü çok daha hızlı açılıp çok daha hızlı dosya erişimi sağlar.
Daha güvenilir depolama ve daha hızlı tepkimesi olan bir sistem için SSD özelliğine yükseltme olanağı sunan bir dizüstü seçebilir ya da halihazırda Intel SSD ile gelen sistemler tercih edebilirsiniz.
AĞIRLIK
Standart dizüstü bilgisayarlar yaklaşık 2- 3 kg ağırlığındadır. Oyunculuk için tasarlanmış bazı bilgisayarlar 7 kiloya kadar çıkabilirler. Ekran boyutu, işlemci gücü, klavye, disk sürücüleri, pil gibi bileşenler ağırlığı belirleyen unsurlardır. Uygun fiyata hafif bir bilgisayara sahip olmak için bazı işlevlerden vazgeçmek durumunda kalabilirsiniz. Bunun için de yine önceliğinizin hafiflik mi, yoksa yüksek performans ve daha çok özellik mi olduğuna karar vermelisiniz. Evde masaüstü bilgisayarınızın yerini alacak ve sizinle sık seyahat etmeyecekse, dizüstü bilgisayarınızın hafif olması gerekmez. Ama iş, okul, ev ve diğer aktiviteler arasında sizinle birlikte mekik dokuyacaksa, hafiflik sizin için kesinlikle önemli. Öte yandan fiyat konusunda biraz daha esnek davranarak hem hafif hem de tüm özelliklere sahip bir dizüstü bilgisayara da sahip olabilirsiniz.
EKRAN BOYUTU
Dizüstü bilgisayar ekranları çaprazlama bir köşeden ters köşeye genellikle 12 ile 20 inç arasında boyutlara sahiptir. Büyük ekranların çözünürlükleri daha yüksektir; böylece görüntü daha keskin olur. Ancak, büyük ekranlar daha çok yer kaplar, daha ağır olur ve pil ömrünü kısaltır. Dizüstü bilgisayarınızı ağırlıklı olarak film izlemek, oyun oynamak, video işlemek için ya da masaüstünüzün yerine kullanacaksanız büyük ekran tercih edebilirsiniz. Daha temel işlemler için kullanacak ya da sıkça yanınızda taşıyacaksanız daha küçük ve hafif bir ekran tercih etmelisiniz.
KLAVYE VE FARE
Klavyenin boyutu dizüstü bilgisayarın boyutuna bağlıdır. Eğer küçük bir klavyede rahat edemiyorsanız harici bir standart klavye de bağlayabilirsiniz. Dizüstü bilgisayar klavyesinin altında genelde fare görevi gören ‘track pad’ veya ‘iztopu (track ball)’ bulunur. Bazı bilgisayarlarda ikisi birden de bulunabilir. Dizüstü bilgisayar almadan önce, fare işlevi gören bu parçaları deneyip rahatça kullanıp kullanamadığınızı görmelisiniz. Eğer bunları hiçbir şekilde kullanamıyorsanız dizüstü bilgisayarınıza harici olarak kablolu veya kablosuz bir standart fare takabilirsiniz.

Kaynak

Hiç yorum yok: