21.03.2013

Büyük Patlama Verileri Yeniden Sorgulanıyor

Avrupa Uzay Ajansı ESA, evrenin ilk ışıklarından bir harita elde etmeyi başardı. Ortaya çıkan sonucun Büyük Patlama (Big Bang) teorisinin sorgulanmasına neden olabileceği belirtildi.
Bilim adamları evrenin ilk ışıklarından bir harita elde etmeyi başardı ve bu Büyük Patlama’yla ilgili derin soru işaretlerine neden oldu.

18.02.2013

Güneş Sistemi’nin Ötesinde Su


Su, Güneş Sistemi’ne özgü bir molekül değil. Hidrojen, evrende en çok bulunan element. Oksijense yıldızlarda oluşuyor ve süpernova patlamalarıyla oluşuyor ve süpernova patlamalarıyla evrenin her yanına saçılıyor. Bu iki element, yıldız oluşturan bulutsularda su oluşturuyorlar. Zamanla bulutsular yoğunlaşarak gezegenlere, kuyrukluyıldızlara ya da başka gökbilimciler, bir yıldız fabrikası olan Orion Bulut’nun her 24 saatte bir, Dünya’nın okyanuslarını dolduracak miktarda su oluşturduğunu keşfettiler.

17.02.2013

Şişe Suyu İşlemleri

Damıtma: Tuzları, metalleri, mineralleri, buharlaşmayan kimyasalları ve bazı organik maddeleri ayırmak için, su kaynatılır ve elde edilen buhar yoğunlaştırılır. Kaynatma işlemi sırasında, mikroplar da ölür. 
Mikron Filtreleme: Su, mikroskopik delikleri olan filtrelerden geçirilir. Filtrenin delikleri ne kadar küçükse, o kadar çok kirletici uzaklaştırılmış olur. İyi filtreler çoğu kimyasal kirleticileri ve mikropları arındırılabilir. Filtre delikleri mikronla, yani milimetrenin binde biriyle ölçülür. Ev tipi su arıtma ünitelerinde de kullanılabilen bu filtrelerde seçim yaparken, ortalama delik büyüklüğünü değil, en geniş deliğin büyüklüğünü dikkate almak gerekiyor. Örneğin Cryptosporidium’dan kurtulmak için, en büyük deliği 1 mikron olan filtreler gerekiyor.

16.02.2013

Musluk Sularının Evlerde İşlenmesi


Çoğu insan, pahalı şişe sularını tüketmek yerine, evde kullanım için üretilen su arıtma ünitesiyle musluk suyunun tadını güzelleştirme ve / veya suyla taşınan hastalıklara karşı fazladan güvenlik sağlama yolunu tercih eder. Ancak, genelde tek bir ünite her çeşit içme suyu kirleticisini yok edemeyeceğinden, hangi tip arıtıcının uygun olduğuna, gereksinimlere göre kara vermek gerekiyor. Bunlar arasında, fiyatları yüzlerce doları bulan, suyu çeşitli kirletici türlerinden arındırmak için ters geçişme gibi gelişmiş teknolojilerden birkaçını birden bünyesinde barındıran üniteler de var, tanecikli aktif karbon ve reçineyle kirleticileri yakalayan sürahi şeklinde tasarlanmış son derece basitleri de. Önemli noktalardan biri, özellikle çoçuklar ve bağışıklık sistemi zayıflamış hastalar için kullanılması planlanıyorsa, üreticinin önerdiği çalıştırma ve bakım talimatlarına uyulması. Örneğin, aktif karbon filtreler belli miktarda suyu filtre etmek üzere tasarlanıyorlar. Bu süreden sonra filtreler tıkanıyor ve etkileri kalmıyor. Bu yüzden de filtrelerin düzenli aralıklar değiştirilmesi gerekiyor.

Filtre ünitelerinin genelde mutfak musluklarına monte edilen türleri kullanılıyor;  ancak, eve giren tüm suyun filtre edilebilmesi için, gelen su hattına monte edilebilen türleri de mevcut. Bu türler, genelde deri teması ya da solumanın derişimini azaltarak, renk, koku gibi dezenfeksiyon yan ürünleri, bazı organik kimyasallar kolayca gaz haline dönüşebiliyor ve duş alırken solunduğunda sağlık riski oluşturabiliyorlar.
Kaynak 1, Bilim ve teknik yeni ufukları ekindeki 2005 kasım sayısı 25 sayfasında alındı.

Su Tasarrufu Yapalım

  • Çamaşır makinenizi, tam olarak dolmadan çalışmayın. Çamaşır makineleri, bir yıkamada ortalama 95 litre su harcar. Makineyi tam doldurup çalıştırmak, iki kez yarım dolurup çalıştırmaktan daha az su harcar.
  • Günümüzde, suyu verimli kullanan çamaşır ve bulaşık makinesi modelleri üretiliyor. Bu makineler enerjiyi de tasarruflu kullanıyor.
  • Bugün piyasada, eskilerine göre çok daha az su harcayarak etkili temizlik yapan sifon sistemleri bulunuyor. İşe, sifonunuzu değiştirerek başlayabilirsiniz. Sifonunuzu değiştirerek başlayabilirsiniz. Sifonunuzu değiştirmek istemiyor, ancak, daha az su harcamasını istiyorsanız, tankın içine, su dolu bir şişe koyarak bunu sağlayabilirsiniz.
  • 15.02.2013

    Merkezi Arıtma Sistemi


    • Koyulaştırma: Suya şap, demir tuzları ya da sentetik organik polimer eklenir. Bu kimyasal maddeler su içindeki kir ve diğer parçacıklara yapışarak bunları batacak kadar ağır hale getirirler.
    • Çökeltme: Ağır parçacıklar suyun dibine çökerler.

    Geleneksel Geçmiş Tablosu

    4,5 Milyar Yıl Önce
    Dünya’nın atmosferi bugünkü Venüs gezegeni kadar yoğundu. Atmosferdeki yoğun toz bulutları, çarpan göktaşlarının izleriydi. Yalnızca 100.000 km uzaklıktaki Ay, ufukta görünüyordu. Ortada gelgit yüzünden kabarıp alçalacak denizler olmasa da, yerkabuğunun ince bölgelerinde magma tabakası çekim gücünden etkileniyordu. Koşullar, en basit yaşam formlarının bile ortaya çıkması na izin vermiyordu.

    25.01.2013

    Meteorda Yosun Fosili Bulundu

    Uzmanlar,göktaşının içinde bulunan tek hücreli yosun fosilinin, başka gezegenlerde de hayat olabileceği olasılığını çok güçlendirdiğini vurguluyorlar.
    Rusya'da İngilizce yayın yapan Russia Today televizyonunun haberine göre, geçen ay Sri Lanka'ya düşen göktaşı, bilim tarihinde çığır açacak özelliklere sahip.
    Haberde, göktaşında tek hücreli yosun fosiline rastlandığı belirtildi.
    İngiliz ve Sri Lankalı araştırmacılar, buluşun evrende canlıların nasıl yayıldığı konusunda önemli ipuçları verdiğini kaydediyorlar.
    Uzmanlara göre, göktaşında bulunan fosil, canlıların meteorlar aracılığıyla başka bir gezegenden dünyaya geldiği yönündeki teoriyi de güçlendiriyor.
    Sri Lanka'da 29 Aralık 2012'de bir köyün yakınına düşen göktaşının devasa boyutta atmosfere girerken büyük ölçüde parçalanmasına rağmen devasa boyutta olduğu ve pek çok parçada fosillere rastlandığı haber veriliyor. Kaynak 1
    Uzmanlar,göktaşının içinde bulunan tek hücreli yosun fosilinin, başka gezegenlerde de hayat olabileceği olasılığını çok güçlendirdiğini vurguluyorlar.
    Rusya'da İngilizce yayın yapan Russia Today televizyonunun haberine göre, geçen ay Sri Lanka'ya düşen göktaşı, bilim tarihinde çığır açacak özelliklere sahip. Haberde, göktaşında tek hücreli yosun fosiline rastlandığı belirtildi. İngiliz ve Sri Lankalı araştırmacılar, buluşun evrende canlıların nasıl yayıldığı konusunda önemli ipuçları verdiğini kaydediyorlar. Uzmanlara göre, göktaşında bulunan fosil, canlıların meteorlar aracılığıyla başka bir gezegenden dünyaya geldiği yönündeki teoriyi de güçlendiriyor. Sri Lanka'da 29 Aralık 2012'de bir köyün yakınına düşen göktaşının devasa boyutta atmosfere girerken büyük ölçüde parçalanmasına rağmen devasa boyutta olduğu ve pek çok parçada fosillere rastlandığı haber veriliyor. Kaynak 1


    Bor katkılı yanmayan poliüretan köpük üretti

    İnönü Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Kimya Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Yunus Önal, kanserojen içeren ve bu nedenle AB tarafından kullanımı yasaklanan brom ve fosfat katkılı poliüretan köpüğe alternatif olarak bor katkılı poliüretan köpük geliştirdi. 
    Yrd. Doç. Dr. Yunus Önal, yaptığı açıklamada, hazırladığı ''Bor Katkılı Yanmayan Poliüretan Köpük Üretimi'' adlı proje kapsamında Adana'daki bir firmayla birlikte çalışma yürüttüklerini söyledi. Projeye ilişkin deneylerin 4 yıl sürdüğünü kaydeden Önal, bunun sonucunda da bor katkılı yanmayan poliüretan köpüğün ortaya çıktığını belirtti.