14.08.2010

Antibiyotiğe Dağınıklı Bulundu

İngiliz sağlık uzmanları, en güçlü antibiyotiklere bile direnç gösterebilen bir bakterinin ülkedeki hastanelerde yayılmakta olduğu uyarısını yaptı. Uzmanlar, bakterinin NDM-1 adı verilen bir enzim salgıladığını belirtti.

Yapılan açıklamada, bakterinin estetik
ameliyat olmak için Hindistan ve Pakistan'a giden hastalara bulaşarak İngiltere'ye ulaştığı ifade edildi. Uzmanlar, şu ana kadar hastanelerde yeni bakteri taşıyan 50 hastanın tespit edildiğini, ancak gerekli önlemler alınmazsa sorunun küresel boyuta ulaşabileceği uyarısında bulundu. BBC'nin haberine göre, İngiltere'de yayımlanan Lancet sağlık dergisi bakterinin kontrol altına alınabilmesi için hastalar üzerinde çok titiz gözlem yapılmasını ve yeni ilaçlar üretilmesinin gerekli olduğunu belirtti. Doktorlar, NDM-1 enziminin tıpkı koli basili (E.coli) olarak bilinen bakteri gibi farklı bakteriler içinde var olabildiğini, bu şekilde en güçlü antibiyotiklere bile dirençgösterebildiğini belirtti. Uzmanlar ayrıca, NDM-1'in, zaten antibiyotiklere direnç gösterebilen farklı bakterilere bulaşmasından endişe duyuyor. Eğer bu gerçekleşirse, insanlar arasında kolayca yayılan ve önüne geçilmesi çok zor olan bir salgın hastalık baş gösterebilir. Enzimi inceleyen uzmanlar, NDM-1'den kaynaklanan en az bir enfeksiyonun bilinen tüm antibiyotiklere direnç gösterdiğini belirtti. NDM-1 benzeri bir tehdidin bugüne kadar ABD, Kanada, Avustralya ve Hollanda'da tespit edildiği ancak yeni bakterinin çok daha büyük bir tehdit oluşturduğu vurgulandı.

YAYILMAYA BAŞLADI BİLE

Yetkililer, şu ana kadar bakteriyi taşıyan 50 hastaya tespit edilmiş olmasına rağmen, bakterinin yayılmaya başladığını belirtirken, bakteriyi inceleyen uzmanlar olası bir salgın tehdidin önüne geçebilmek için gerekirse hastaların izole edilmesi gerektiğini ifade etti. Doktorlar, bugüne kadar NDM-1 enzimi taşıyan bakterilerin farklı antibiyotiklerin bir arada kullanılmasıyla tedavi edilebildiğini ancak yeni tehdidin dünya geneline bulaşmaya başlaması halinde önlenmesinin çok zor olacağını belirtti Cardiff Üniversitesi'nde araştırmacı olan Dr. David Livermore, "Şu ana kadar bakteriyi taşıyan az sayıda
insan tespit ettik. Ancak bakteriyi taşıyan çoğunluğunun Hindistan ve bu ülkenin bulunduğu bölgeye seyahat edenlerle hastanelerde tedavi gören kişiler oluşturuyor" dedi. Livermore, Asya'da dirençli bakteri taşıyan vakaların sayısında artış olduğunu ve bu durumun küresel bir tehdit boyutuna ulaşabileceği uyarısında bulundu: "Şu an geliştirilmekte olan az sayıda antibiyotik bulunuyor ve bunlardan hiçbiri NDM-1 enzimini saf dışı bırakamıyor" dedi. Alarm durumuna geçen İngiltere Sağlık Bakanlığı ise, konu hakkındaki tüm gelişmeleri yakından takip ettiklerini belirtti.

ESTETİK AMELİYATLA BULAŞTI

İlk vakalar İngiltere
Sağlık Kurumu'nun kayıtları Lancet dergisi tarafından incelenince ortaya çıkıt. 2009 yılında kurumun NDM-1 bakterisi taşıyan hastalarının 37'sinden 17 tanesinin Hindistan veya Pakistan'da tedavi gördüğü, bu kişilerden 14'ünün estetik ameliyat geçirdiği tespit edildi. Bakterinin bulaştığı hastalardaki belirtilerin farklı şekillerde ortaya çıkabildiği belirtildi. Bazıları ciddi bir rahatsızlık yaşarken, bazıları da ciddi hastalık geçiriyor veya kan zehirlenmesi yaşadı.

Pulsar Yıldızı Bulundu

Kaynak: BBC Türkçe
Güncelleme: 10:12 TSİ 14 Ağustos. 2010 Cumartesi

LONDRA - Uzay araştırmalarında kişisel bilgisayarların kullanılmasına imkan veren küresel bir proje geçtiğimiz yıl başlatılmış ve binlerce insan gönüllü olarak bilgisayarlarına yazılım yüklemişti. Proje şimdiye kadar ki en önemli sonucunu verdi ve çok ender görülen bir yıldıza ulaşıldı.
Pulsar'ın bulunmasına Einstein@Home (Evdeki Einstein) projesine katılan üç kişi ön ayak oldu. Bu kişiler, ABD'nin Iowa eyaletinde bilişim teknolojisi alanında çalışan Chris ve Helen Colvin çifti ile Almanya'nın Mainz kentinden bilgisayarlı müzik alanında çalışan sistem analisti Daniel Gebhardt.
Bilimadamları, Dünya'dan 17 bin ışık yılı uzaktaki pulsarın evrenin temel fizik kurallarını çözmekte yararlı olacağını belirtiyor. Atarca da denilen pulsarlar, içinde bulundukları nebulaların çekirdeği olan ve düzenli şekilde uzaya radyo dalgaları gönderen nötron yıldızları. Bu nedenle pulsarlar, yanıp sönen bir deniz feneri gibi görünüyor.
Dev bir yıldız patladığında oluşan pulsarın "düzensiz ikili pulsar" denilen ve çok ender görülen bir yapıda olduğu belirtiliyor.

SANİYEDE 41 DÖNÜŞ
PSR J2007+2722 adı verilen yeni pulsar, genelde süpernova denen yıldız patlamalarından sonra oluşan türden; hızla dönen bir nötron yıldızı olarak tanımlanıyor. İon pulsarı saniyede 41 kez dönüyor ve benzerlerinin aksine, alışılmadık düzeyde düşük bir manyetik alan yaratıyor.
ABD'deki Cornell Üniversitesi'nin astronomi profesörlerinden Jim Cordes, bu nesnenin bir zamanlar yanınıda ikinci bir yıldız daha olduğunu ama bu yıldız patlayınca, geride kalan kütleyi serbest bıraktığını, bu nedenle de ikili bir pulsar olarak adlandırıldığını söyledi. Cordes "Bu konuda başka ne öğrenirsek öğrenelim, bu pulsarın nötron yıldızları ve ulaşımı konusunda son derece ilginç bilgiler vereceği kesin" dedi.

YENİ YILDIZ SİSTEMLERİ DE BULUNDU
Projenin yöneticisi Bruce Allen, pulsarın keşfinden bu yana proje sayesinde yeni bir ikiz yıldızlı sistem bulduklar. Bu keşfi de Rusya ve İngiltere'deki bilgisayarların yaptığı belirtiliyor.
Kişisel bilgisayarların birbirine bağlandığı 'dağınık işletim' sistemleri bu gibi projelerde son yıllarda sıkça kullanılıyor. Örneğin üç yıl önce de bilimadamları internet kullanıcılarından yeni galaksiler belirlemekte yardım almak üzere Galaxy Zoo (Galaksi Hayvanat Bahçesi) adlı bir proje başlatmıştı.