17.07.2010

Yahşi Cazibe Konusu


Azeri asıllı olan Cazibe Abbasova, Türkiye`de çalışma izni almak için kağıt üzerinde bir Türk vatandaşı ile evlenmeye karar verir. Bu tarz işlere el altından aracılık eden Gül Hanım vasıtası ile bir süredir ekonomik sıkıntı yaşayan Kemal’e ulaşır. Üç yıl evli kalmaları hiçbir şekilde boşanmamaları gerekmekte ve bu üç yıl gerçek bir evlilik olduğuna denetçileri inandırmak zorundadırlar. İthalat şirketinde çalışan, zor günler yaşayan ve yüklü bir para alacağı için bu nikahı kabul eden, nikaha kadar evleneceği kişiyi bile görmeyen Kemal, Cazibe’yi ilk kez nikah salonunda görür. Ama kişilikleri farklı olduğu için daha ilk dakikada kavga etmeye başlarlar. Kemal “Ben bununla evlenmem” deyip çekip gidecekken bu işe aracı olan kişi Kemal`i kolundan tutup ikna eder. Cazibe oturma iznini alır almaz Kemal`le boşanacak, nikah kıyıldıktan sonra herkes kendi hayatına dönecektir. Her şey konuşulup anlaşılmışken karşı komşuları olan psikopat, yabancılar şube komiseri Peker Pekmez’e bu çifti izleme ve rapor hazırlama görevi verilir. Kendilerinin denetleneceğini anlayan çakma evliler çareyi bir süre birlikte aynı evde yaşamakta bulurlar. Böylece Peker Pekmez evli olduklarına inanacak. Sonra bir bahane ile çift ayrılacaktır.

Dünya’nın sanılandan daha genç olduğu kanıtlandı ama bu süre kimine göre 120, kimine göreyse 70 milyon yıl

İngiliz bilimcilerin jeolojik araştırmasına göre, Dünya'nın yaşının daha önce tahmin edilen 4,537 milyar yıldan 70 milyon yıl eksik. Araştırmaya başkanlık eden İngiltere'nin prestijli Cambridge Üniversitesi'nden Dr John Rudge, Dünya'nın yaşını teyit etmek için kabuğundaki bileşenleri Güneş Sistemi ile aynı yaşta olan göktaşındaki bileşenlerle mukayese ettiklerini belirterek, yerkürenin oluşumunun önceden düşünülenden çok daha fazla zaman aldığı sonucuna vardıklarını kaydetti.

Dünya’nın yaşı 120-130 milyon yıl düşürülmüştü. Kopenhag’daki Niels Bohr Enstitüsü ve ABD’deki California Teknoloji Enstitüsü’nden (Caltech) araştırmacılarınca gerçekleştirilen yeni bir çalışmaysa, gezegenler arası çarpışmayı doğrulamakla birlikte Dünya ve Ay’ın daha geç, Güneş Sistemi’nin oluşmasından 150 milyon yıl sonra ortaya çıktığını gösteriyor. Araştırmacılara göre Dünya ve uydusu, Venüs ve Mars kütlelerinde iki gezegen arasındaki çarpışmanın ürünü.

Çarpışmaların, gezegenin bir kısmının erimesine ve metalin çekirdeği oluşturmak üzere Dünya'nın merkezinden ayrılmasına yol açtığını belirten bilimciler, bu süreç sırasında gezegenin erimiş metal ve dış yüzey mantosunun birbirinden ayrılarak şu anki ölçü ve jelolojik formunu alan Dünya'nın doğduğunu ifade ettiler.

Mantodaki 182-tungsten miktarını göktaşlarında bulunan miktarla karşılaştıran araştırmacılar, böylece Dünya'nın mantosu ve çekirdeğinin tamamen ayrışmasının ne kadar sürdüğünü hesaplayabildiler.

Kaynak:

Ultrakararlı lazer

TÜBİTAK ve Bilkent Üniversitesi araştırma ekipleri, ortak yürüttükleri projede, ilk kez bir fiber lazeri, Türkiye'deki tüm saatlerin ayarının yapıldığı atom saatine kilitleyerek ultrakararlı lazer sistemi geliştirdi.Bilkent Üniversitesi Fizik Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ömer İlday, AA muhabirine yaptığı açıklamada, TÜBİTAK Ulusal Metroloji Enstitüsü (UME) araştırmacılarından Dr. Ramiz Hamid'le ortak yönettikleri araştırma ekiplerinin ölçüm standardı teknolojilerinde Türkiye'de bir ilke imza attığını bildirdi.Bilkent Üniversitesi'nde keşfedilen soliton-similariton lazeri olduğunu belirtti.

İlday, çalışmalarına ilişkin şöyle konuştu:
''TÜBİTAK ile yürüttüğümüz çalışmalarda, yine kendimizin geliştirdiği fiber lazeri zaman ve frekans ölçüm standardı olarak kullanılan atom saatiyle birleştirdik.
Lazerler, 1 saniyeden kısa sürelerde atom saatlerine göre daha kararlı davranmaktalar, 1 saniyeden uzun sürelerde ise atom saatlerinin kararlılıkları çok daha yüksek. Lazer ile atom saati bir araya getirilerek iki sistemin üstün özellikleri birleştiriyor ve hem kısa hem uzun sürelerde çok iyi kararlılık elde ediyoruz.
Yüksek kararlılık daha doğru zaman ve frekans ölçümleri yapılması için temel şart olduğundan bu sonuç büyük önem taşıyor.''
Atom saatlerinin bugün için en popüler uygulaması şüphesiz küresel konumlama sistemi. Yeni yeni geliştirilen ve bin kat daha hassas olabilen optik saatlerin önümüzdeki 10 yılda hangi teknolojilere olanak vereceğini şimdiden hayal etmek güç