18.02.2013

Güneş Sistemi’nin Ötesinde Su


Su, Güneş Sistemi’ne özgü bir molekül değil. Hidrojen, evrende en çok bulunan element. Oksijense yıldızlarda oluşuyor ve süpernova patlamalarıyla oluşuyor ve süpernova patlamalarıyla evrenin her yanına saçılıyor. Bu iki element, yıldız oluşturan bulutsularda su oluşturuyorlar. Zamanla bulutsular yoğunlaşarak gezegenlere, kuyrukluyıldızlara ya da başka gökbilimciler, bir yıldız fabrikası olan Orion Bulut’nun her 24 saatte bir, Dünya’nın okyanuslarını dolduracak miktarda su oluşturduğunu keşfettiler.

17.02.2013

Şişe Suyu İşlemleri

Damıtma: Tuzları, metalleri, mineralleri, buharlaşmayan kimyasalları ve bazı organik maddeleri ayırmak için, su kaynatılır ve elde edilen buhar yoğunlaştırılır. Kaynatma işlemi sırasında, mikroplar da ölür. 
Mikron Filtreleme: Su, mikroskopik delikleri olan filtrelerden geçirilir. Filtrenin delikleri ne kadar küçükse, o kadar çok kirletici uzaklaştırılmış olur. İyi filtreler çoğu kimyasal kirleticileri ve mikropları arındırılabilir. Filtre delikleri mikronla, yani milimetrenin binde biriyle ölçülür. Ev tipi su arıtma ünitelerinde de kullanılabilen bu filtrelerde seçim yaparken, ortalama delik büyüklüğünü değil, en geniş deliğin büyüklüğünü dikkate almak gerekiyor. Örneğin Cryptosporidium’dan kurtulmak için, en büyük deliği 1 mikron olan filtreler gerekiyor.