17.02.2013

Şişe Suyu İşlemleri

Damıtma: Tuzları, metalleri, mineralleri, buharlaşmayan kimyasalları ve bazı organik maddeleri ayırmak için, su kaynatılır ve elde edilen buhar yoğunlaştırılır. Kaynatma işlemi sırasında, mikroplar da ölür. 
Mikron Filtreleme: Su, mikroskopik delikleri olan filtrelerden geçirilir. Filtrenin delikleri ne kadar küçükse, o kadar çok kirletici uzaklaştırılmış olur. İyi filtreler çoğu kimyasal kirleticileri ve mikropları arındırılabilir. Filtre delikleri mikronla, yani milimetrenin binde biriyle ölçülür. Ev tipi su arıtma ünitelerinde de kullanılabilen bu filtrelerde seçim yaparken, ortalama delik büyüklüğünü değil, en geniş deliğin büyüklüğünü dikkate almak gerekiyor. Örneğin Cryptosporidium’dan kurtulmak için, en büyük deliği 1 mikron olan filtreler gerekiyor.


 Ozonlama: Ozon kullanılarak dezenfekte edilen suda, uygulanan doza bağlı olarak pek çok mikrop türü öldürülebiliyor. 
Ters Geçişme (osmoz): Basit terimlerle ters geçişme, bir çözeltiyi, çözünmüş maddenin karşı ya geçmesini engelleyen ve saf çözücünün diğer tarafta toplanmasını sağlayan bir filtreye doğru, osmotik (geçişmeli) basınç altında itme işlemidir. Kullanılan filtre, çözünen maddenin değil, yalnızca çözücünün geçmesine izin veren yarı geçirgen, gözeneği olmayan, mikroskopik kalınlıktaki bir polimer tabakasından oluşan bir zardır. Bu işlemle, tüm mikroplar, mineraller, renk, bulanıklık, organik ve inorganik kimyasallar giderilir. Ters geçişme, 1970’lerin başından beri, deniz suyundaki tuzun giderilip, tatlı su elde edilmesinde kullanılıyor. 
Morötesi Işın: UV ışınlarından geçirilen sudaki çoğu mikrop, uygulanan doza bağlı olarak ölüyor.

Kaynak: Bilim ve Teknik dergisinin yeni ufuklar dergisinin kasım 2005 sayısının 27 sayfasıdır.

Hiç yorum yok: