5.02.2011

İşlemcisinden belleğine, pil süresinden ekranına, bir dizüstü bilgisayar alırken ihtiyaçlarınız ne olduğunu iyi tespit edin

İSTANBUL - Bilgisayarlar günümüzde en vazgeçilmez cihazlar arasında, belki de ilk sırada. Kendine uygun dizüstü bilgisayarı seçmek, birçok insan için baş edilmesi zor ve ürkütücü bir süreç. Bunun için işlemci, bellek, ağırlık ve aksesuarlar gibi pek çok unsuru dikkate almak gerekiyor.
Önceliklerinizi doğru ve net belirleyememek, bazen bütçenizi aşan bir bilgisayar almanıza sebep olabiliyor. Dünyanın en büyük işlemci üreticisi Intel, doğru seçim yapmak isteyen tüketicilere yardımcı olmak için bir rehber hazırladı.
Rehbere göre kendiniz için uygun dizüstü bilgisayarı seçerken, öncelikle “Bilgisayarımı ne için kullanacağım?” diye sormak gerekiyor. Bilgisayarınızı kullanma amacınızı doğru tespit etmek, satın alma sürecini kolaylaştırıyor. İşte dizüstü bilgisayar alırken göz önünde bulundurmanız gereken noktalar:
İşlemçi

Bilgisayarın beyni: Dizüstü bilgisayarın stilini, pil ömrünü, tepki hızını ve ağırlığını belirlemede önemli rol oynadığı için doğru işlemciyi seçmek önemlidir. İşlemci ayrıca bilgisayarınızın ne kadar hızlı çalıştığını ve işlemlerinize ayak uydurduğunu belirler. İşlemcinin fiyatı yükseldikçe performansı da artar. Ne kadar güçlü bir işlemciye gereksinim duyacağınızı, bilgisayarınızı kullanma amacınız belirler. Yeni dizüstü bilgisayarınızın içindeki işlemciyi belirlemek için aşağıdakileri dikkate alabilirsiniz:
Yazı yazma, internette gezme ve basit DVD oynatmayı sağlayacak olan temel, giriş-seviyesi bir sisteme ihtiyaç duyuyorsanız Intel Core i3 veya muadili bir işlemci yeterli görünüyor.
İnternette gezinmenin yanı sıra aynı anda birkaç uygulama kullanıyor, müzik indirip dinliyor, resim paylaşıyor, blog oluşturuyor ve çevrimiçi video izliyorsanız, Intel Core i5 veya muadili önerilir. Bu işlemciler verimlilik ve çoklu uygulama kullanımı için gerekli olan güç artışını getirir. Öğrenciler de dahil olmak üzere birçok dizüstü bilgisayar kullanıcısına önerilen orta seviye işlemci serisidir.
İleri düzey çoklu kullanım, oyun ve multimedya meraklılarına Intel Core i7 Serisi’ne denk işlemciler öneriliyor. Bu işlemciler en talepkar kullanıcılara benzersiz işleme gücünü sağlar.
PİL (BATARYA) SÜRESİ
Bilgisayarın fişe takılı olmadan, tam şarjlıysa ne kadar süre açık kalabileceği önemlidir. Pil süresini belirleyen belli başlı etkenler arasında işlemci, ekran boyutu ve multimedya kullanım miktarı sayılabilir. Eğer bilgisayarınızı sık sık yanınızda taşıyorsanız pil ömrü dikkat etmeniz gereken başlıca unsurlardandır. Tavsiye edilen en az 2 saat ‘standart kullanım’ sağlayan bir bilgisayar. Enerjinin ne zaman gerekip ne zaman gerekmediğini anlayabilecek akıllı teknolojiye sahip işlemciler faydalı olacak. Pil süresi konusunda daha iştahlıysanız bilgisayarınızı daha büyük bir pille de alabilirsiniz. Ancak daha büyük pilin daha çok ağırlık demek olduğunu unutmayın.

GRAFİK ÖZELLİKLER
Ekranınızda yazı dışında gözüken resim, fotoğraf, pencereler, video ve oyunlar gibi herşeye grafik denir. Eskiden grafik göstermek için ana işlemciden bağımsız bir görüntü kartı ya da işlemci gerekirdi. Ancak artık Intel ve diğer işlemci üreticileri grafik işlemcisini ana işlemcinin içine monte etmeye başladı.
Günümüzde örneğin Intel’in dahili grafik işlemcisi çoğu kullanıcı için yeterli oluyor; Blu-Ray ya da yüksek çözünürlüklü (HD) videolarını başarılı bir şekilde oynatabiliyor. Daha hızlı işlemciler seçilerek HD video, 3D Blu-Ray ve hatta ‘World of Warcraft’ ve ‘Starcraft 2’ gibi oyunlar da dahil olmak üzere her türlü uygulama çalıştırılabiliyor.Yeni grafik teknolojileri ayrıca dizüstü bilgisayarınızdaki ekranınızı büyük ekran televizyonlara kablosuz olarak aktarmanızı sağlayabiliyor. Ancak, gerçek bir oyunseverseniz ve çok yüksek çözünürlüklerde, yüksek ayrıntılarla oyun performansı istiyorsanız, elbette ana işlemcinin yanı sıra bağımsız grafik kartı da bulunan bir dizüstü bilgisayar alabilirsiniz.,
AĞ BAĞLANTISI
Günümüzde çoğu kullanıcı internete kablosuz bağlanmayı tercih ediyor. Bugün çoğu dizüstü bilgisayarda bulunan Wi-Fi özelliği ile Wi-Fi erişim noktalarından ya da evinizdeki Wi-Fi ağından internete bağlanabilirsiniz. Intel® WiMAX 4G (4. Nesil) genişbant mobil erişim teknolojisi ise, çok daha geniş alanları, hatta şehirleri kapsar. WiMAX hizmetinin olduğu bir bölgedeyseniz bulunduğunuz herhangi bir yerden internete bağlanabilirsiniz.
Intel Core tabanlı bazı dizüstü bilgisayarlar da dizüstü ekranındaki görüntüyü kablosuz olarak HD televizyonunuza aktarmanızı sağlayan yeni Wireless Görüntüleme (WiDi) teknolojisine sahip olabilir. Ek bir adaptörle kolaylıkla kurulabilen WiDi, basit bir şekilde video ve multimedya deneyiminin tadını çıkarmanızı sağlar. Dahili Intel Wi-Fi’ı olan bir dizüstü alabilir, bu bilgisayara Intel WiMAX ekleyebilir, böylece heryerden internete bağlanabilirsiniz. Resim ve videoları kolayca TV’de görüntülemek istiyorsanız, Intel WiDi özellikli bir dizüstü tercih edebilirsiniz.

BİLGİSAYAR BELLEĞİ (RAM)
RAM (Random Access Memory – Rastgele Erişimli Bellek), bilgisayarınızın bilgileri kullanım sırasında Hard-Disk’e hiç kaydetmeden ya da kaydetmeden önce geçici olarak hafızasında tutmak için kullandığı bölümüdür. Gigabyte’larla ifade edilen RAM miktarı, özellikle birden çok uygulamayı aynı anda açtığınızda bilgisayarınızın tepkime süresini belirler. Daha çok gigabyte (GB), daha çok geçici hafıza demektir. Temel işlemler için genellikle 1 GB bellek yeterlidir. Birkaç dosya aynı anda açık olacaksa 2 ile 4 GB arası RAM daha önerilir. Video ve fotoğraf işleme, oyunlar için ise 8 GB RAM tercih edebilirsiniz.
VERİ DEPOLAMA
Disk Sürücüleri ve SSD’ler (Katı Hal Sürücü): Dizüstü bilgisayarlar normalde disk sürücü aracılığıyla veri depolar. Geleneksel disk sürücülerde mekanik parçalarla dönen bir disk kullanılır. Bu durum, veri erişim hızı ve güvenilirliği olumsuz etkiler. Bilgisayarınızın performansını yükseltmek için geleneksel disk sürücüsü yerine yeni Intel SSD sürücü teknolojisini koyabilirsiniz. SSD sürücülerde hareketli parça bulunmaz. Bu nedenle daha dayanıklıdırlar, daha az güç tüketirler ve sistem tepkimesini yüzde 56’ya varan oranla hızlandırırlar. SSD ile donatılmış bir dizüstü çok daha hızlı açılıp çok daha hızlı dosya erişimi sağlar.
Daha güvenilir depolama ve daha hızlı tepkimesi olan bir sistem için SSD özelliğine yükseltme olanağı sunan bir dizüstü seçebilir ya da halihazırda Intel SSD ile gelen sistemler tercih edebilirsiniz.
AĞIRLIK
Standart dizüstü bilgisayarlar yaklaşık 2- 3 kg ağırlığındadır. Oyunculuk için tasarlanmış bazı bilgisayarlar 7 kiloya kadar çıkabilirler. Ekran boyutu, işlemci gücü, klavye, disk sürücüleri, pil gibi bileşenler ağırlığı belirleyen unsurlardır. Uygun fiyata hafif bir bilgisayara sahip olmak için bazı işlevlerden vazgeçmek durumunda kalabilirsiniz. Bunun için de yine önceliğinizin hafiflik mi, yoksa yüksek performans ve daha çok özellik mi olduğuna karar vermelisiniz. Evde masaüstü bilgisayarınızın yerini alacak ve sizinle sık seyahat etmeyecekse, dizüstü bilgisayarınızın hafif olması gerekmez. Ama iş, okul, ev ve diğer aktiviteler arasında sizinle birlikte mekik dokuyacaksa, hafiflik sizin için kesinlikle önemli. Öte yandan fiyat konusunda biraz daha esnek davranarak hem hafif hem de tüm özelliklere sahip bir dizüstü bilgisayara da sahip olabilirsiniz.
EKRAN BOYUTU
Dizüstü bilgisayar ekranları çaprazlama bir köşeden ters köşeye genellikle 12 ile 20 inç arasında boyutlara sahiptir. Büyük ekranların çözünürlükleri daha yüksektir; böylece görüntü daha keskin olur. Ancak, büyük ekranlar daha çok yer kaplar, daha ağır olur ve pil ömrünü kısaltır. Dizüstü bilgisayarınızı ağırlıklı olarak film izlemek, oyun oynamak, video işlemek için ya da masaüstünüzün yerine kullanacaksanız büyük ekran tercih edebilirsiniz. Daha temel işlemler için kullanacak ya da sıkça yanınızda taşıyacaksanız daha küçük ve hafif bir ekran tercih etmelisiniz.
KLAVYE VE FARE
Klavyenin boyutu dizüstü bilgisayarın boyutuna bağlıdır. Eğer küçük bir klavyede rahat edemiyorsanız harici bir standart klavye de bağlayabilirsiniz. Dizüstü bilgisayar klavyesinin altında genelde fare görevi gören ‘track pad’ veya ‘iztopu (track ball)’ bulunur. Bazı bilgisayarlarda ikisi birden de bulunabilir. Dizüstü bilgisayar almadan önce, fare işlevi gören bu parçaları deneyip rahatça kullanıp kullanamadığınızı görmelisiniz. Eğer bunları hiçbir şekilde kullanamıyorsanız dizüstü bilgisayarınıza harici olarak kablolu veya kablosuz bir standart fare takabilirsiniz.

Kaynak

EN YÜKSEK ÜCRET TÜRKİYE'DE

OECD Genişbant İstatistikleri’ne göre 2.39 dolarlık en düşük ve 76.11 dolarlık en yüksek Megabit/saniye’lik fiyatlarıyla Türkiye internetin OECD ölçeğinde en pahalı olduğu ülkelerden biri oldu.
İnternet bağlantı ücretlerine daha yakından bakıldığında farklı bağlantı hızlarına göre Türkiye’nin yine OECD ülkelerinin birçoğundan daha pahalı bir servise sahip olduğunu görüldü. Özellikle yüksek hızlarda ortalama bağlantı maliyeti 621 doları bulan Türkiye’nin, en yakın takipçisi Lüksemburg’da ise benzer bir bağlantının ortalama fiyatı sadece 112 dolar civarında.
İnterneti kullanan bireylerin kullanım amaçları AB-27 ülkeleri ile kıyaslandığında ortaya ilginç sonuçlar çıktı:
2008 – 2010 döneminde Türkiye’deki internet kullanıcılarının interneti kullanım amaçlarında ilk 3 sırayı “e-posta göndermek ve almak, sohbet odalarına girmek ve internetten gazete dergi okumak” aldı. Bu durum AB-27’de “e-posta göndermek ve almak, mal ve hizmetler hakkında bilgi almak ve sağlıkla ilgili bilgi aramak” olarak belirlendi.

31.01.2011

Sony, herkese en çılgın rüyalarını gerçekleştirebilecekleri gücü veriyor.

Yeni yıla, PlayStation®3’te LittleBigPlanet™2 oyunu ile başlamak için hazır mısınız? Hayal gücünüzü toplayın ve küçük ama güçlü Sackboy’un dönüşünü kutlayın. Sackboy, geçen sefer geldiğinde, Craftworld’ün yamalı gezegenindeki maceraları için ’Yılın En İyi 15 Oyunu Ödülü’nü kazanmıştı. Üstelik, o zaman, oyuncular henüz oyuna başlamamışlardı. Sadece, etraflarındaki dünyanın her yönünü şekillendirmeye başlamış ve dünyanın her yerindeki diğer insanların oynaması için tüm seviyeleri yaratmışlardı. Bu kez, Sackboy öyle bir geri geldi ki; istediğiniz herhangi bir deneyimi gerçekleştirmenize güç ve destek verecek. Olanaksız mı? Hiç de değil... Siz, arkadaşınız ve aileniz, Sackboy’un sunduklarını keşfederken harika vakit geçireceksiniz.,
Oyna, yarat, tüm dünya ile paylaş,Yazan:Cnet Türkiye Cuma, 28 Ocak
Sony, herkese en çılgın rüyalarını gerçekleştirebilecekleri gücü veriyor.
Yeni yıla, PlayStation®3’te LittleBigPlanet™2 oyunu ile başlamak için hazır mısınız? Hayal gücünüzü toplayın ve küçük ama güçlü Sackboy’un dönüşünü kutlayın. Sackboy, geçen sefer geldiğinde, Craftworld’ün yamalı gezegenindeki maceraları için ’Yılın En İyi 15 Oyunu Ödülü’nü kazanmıştı. Üstelik, o zaman, oyuncular henüz oyuna başlamamışlardı. Sadece, etraflarındaki dünyanın her yönünü şekillendirmeye başlamış ve dünyanın her yerindeki diğer insanların oynaması için tüm seviyeleri yaratmışlardı. Bu kez, Sackboy öyle bir geri geldi ki; istediğiniz herhangi bir deneyimi gerçekleştirmenize güç ve destek verecek. Olanaksız mı? Hiç de değil... Siz, arkadaşınız ve aileniz, Sackboy’un sunduklarını keşfederken harika vakit geçireceksiniz.


Bir ekip oluşturun, bir Sackboy’u kişiselleştirin ve yepyeni bir macerada Craftworld’de kendi yolunuzu oluşturmaya başlayın. Gezegen, dev ve yaratıcı bir emici elektrik süpürgesi olan korkunç Negativitron’un tehdidi altında ve sadece sizin ekibiniz onu koruyabilir. Üzerinde koşacağınız, zıplayacağınız engeller, kancalar ve yol boyunca size yardım edecek Grabinator eldivenleri, çözmek için bulmacalar ve toplanacak ödüller bulacaksınız. Eğer oynadığınız oyunun çok aktif olmasından hoşlanıyorsanız, yeni PlayStation Move Controller için özel olarak tasarlanmış on seviye tam size göre.
İşte size asla eskimeyecek bir oyun!
Bitirdiniz mi? Hayır. İlk LittleBigPlanet oyuncuları tarafından yaratılmış ve yüklenmiş üç milyondan fazla seviyeye geçin. Bu oyuncuların hepsi online dünyada ve her gün, her saat yükleme yaparak sizinle oynamaya hazır. Burada; kadınlar, erkekler, gençler veya sadece ruhu genç olanlar için mutlaka bir şey var. Her zaman yeni bir deneyimin keyfini çıkarabilirsiniz ve hatta ailenizdeki en ateşli oyuncu bile bu oyunu çabucak bitiremez. Aslında hiçbir zaman oyunun sonuna ulaşamaz.
Şimdi, yaratıcı olma zamanı
LittleBigPlanet 2, oyun oynamanın çok daha ötesinde bir şey. Size, tüm oyunları yeniden oluşturmadan tutun da yaratıcılığınızı konuşturmaya dek pek çok şey yapma şansı sunuyor. Bir araba yarışı veya uçuş simülatörü yaratabilirsiniz. Çocuklar için onların kitaplarından esinlenerek yap-bozlar oluşturabilirsiniz. Sevdiğiniz biri için romantik bir tekne gezisi, kafa dengi bir arkadaşınız için satranç temalı bir düello veya gürültücü bir eşli grup için eğlenceli bir rock müzik ortamı... Hareketli mekanizmalar icat etmenize, yeni vahşi yaşamları keşfetmenize, duman makineleri oluşturmanıza ve hatta otomatikleşmiş karakterleri programlamanıza izin veren Sackboy’un araç çantası Popit ile bunların hepsi mümkün. Yapması eğlenceli ve kolay, oynadıkça bu konuda daha da gelişeceksiniz.
Kendinizi bir oyun yaratıyormuş gibi hissetmiyor musunuz?
Öyle, değil mi? Ekip oluşturun ve dünyaya zevkinizi göstermek için bir moda şovu düzenleyin. Bir müzik klibi yapın, gözden geçirebileceğiniz bir aile fotoğraf albümü veya sanal bir evcil hayvan için muhteşem bir yuva oluşturun. Çocuklarınızı yarışmaya çağırın ve nasıl düşündüklerini görün. İnteraktif bir doğum günü kartı hazırlayın. Gördüğünüz her şeyle etkileşim içinde olabilirsiniz ve etiketlere, boyalara, metale, süngerlere, balonlara, yaylara, motorlara, plazma dizilerine, elektriğe, duman makinelerine ve PlayStation 3’ünüze yüklediğiniz her fotoğrafa sahip olabilirsiniz. Sonuçta her şey planladığınız gibi olmayabilir, ancak tüm bunları yaparken süper vakit geçireceğiniz garanti!
PlayStation®Network dünyasında eğlenin
İyi iş: Bir mola verdiniz. Evden ayrılmadan dünyayı biraz gezmenin tam zamanı. Dünyanın her yerinden insan, yeni deneyimler yaratıyor ve sizin keşfetmeniz için PlayStation®Network’e yüklüyor. Birlikleri toplayın veya online dünyada karşılaştığınız insanlarla ekip oluşturun ve işe girişin. Sevdiğiniz seviyeleri bulmanıza ve paylaşmanıza yardımcı olan yepyeni bir sosyal site olan LittleBigplanet.com yoluyla LittleBigPlanet maceracısı arkadaşlarınıza bağlanabilirsiniz.

Karadelikler

Kara delik, astrofizikte, çekim alanı her türlü maddi oluşumun ve ışınımın kendisinden kaçmasına izin vermeyecek derecede güçlü olan, kütlesi büyük bir kozmik cisimdir.

Kara delik, uzayda belirli nicelikteki maddenin bir noktaya toplanması ile meydana gelen bir nesnedir de denilebilir. Bu tür nesneler ışık yaymadıklarından kara olarak nitelenirler.

Kara deliklerin, "tekillik"leri dolayısıyla, üç boyutlu olmadıkları, sıfır hacimli oldukları kabul edilir.

Karadeliklerin içinde zamanın ise yavaş aktığı ya da akmadığı tahmin edilmektedir.

Kara delikler genel görelilik kuramıyla tanımlanmışlardır. Doğrudan gözlemlenememekle birlikte, çeşitli dalga boylarını kullanan dolaylı gözlem teknikleri sayesinde keşfedilmişlerdir. Bu teknikler aynı zamanda çevrelerinde sürüklenen oluşumların da incelenme olanağını sağlamıştır. Örneğin bir kara deliğin çekim alanına kapılmış maddenin kara delikçe yutulmadan önce müthiş bir sıcaklık derecesine ulaştığı ve bu yüzden önemli miktarda x ışınları yaydığı saptanmıştır. Böylece bir kara delik kendisi ışık yaymasa da, çevresinde bu tür bir icraat yarattığı için varlığı saptanabilmektedir.

Günümüzde, kara deliklerin varlığı, ilgili (astrofizikçiler ve kuramsal fizikçilerden oluşan) bilimsel topluluğun hemen hemen tüm bireyleri tarafından onaylanarak kesinlik kazanmış durumdadır.....

ABD'de bilimadamları maymun beynine sinyallerle bilgi gönderdi.

Amerika Birleşik Devletleri’nde bir grup bilim adamı, bir maymunun beynine mikroçipler taktı ve bilgi gönderdi. Bu gelişme akıllara şu soruyu getirdi: Matrix gerçek mi oluyor?
Amerika Birleşik Devletleri’nin saygın eğitim kurumlarından Duke Üniversitesinde Nörobiyoloji alanında çalışan bilim adamları, önemli bir gelişmeye imza attı.
Bir maymunun beynine yerleştirilen mikroçip ve elektrotlar vasıtası ile maymunun zihnine bilgi göndermeyi başardı. Bu da akıllara, Matrix filminde, beynine gönderilen bilgilerle dövüş sanatları ile helikopter pilotluğunu öğrenen Neo’yu getirdi.
Gerçi, maymuna gönderilen bilgiler bu kadar karmaşık değil. Önüne konan kapalı kutuların hangisinde besin olduğundan ibaretti...
Bu gelişme, Matrix’de beyne yüklenen bilgilerle kıyaslandığında çok önemli gözükmese de bilimadamlarına göre, büyük bir çığır açabilir... Çünkü sistemin geliştirilmesiyle belki de bu sahneler gerçek olacak.

honk.la sitesi gizli mesajlaşma

Bu ilginç web sitesi ile ulaşmak istediğiniz kişilere isimsiz olarak mesaj gönderebilmek mümkün!

Yaklaşık 3 aylık bir çalışmanın sonucunda ortaya çıkan honk.la, insanların birbirleri hakkında düşüncelerinin paylaşıldığı veya mesaj gönderilen kişiye olumlu-olumsuz yönlerinin haberdar edilebildiği bir site. Honk ingilizcede korna çalmak anlamında kullanılıyor. Çevrenizdeki insanları davranışları konusunda uyarmak adına mesaj gönderimini site kurucuları honk.lamak şeklinde türetmişler. Böylelikle korna çalıp uyarmak olarak da düşünülebilir.

Tabi ki gönderebileceğiniz mesajlar arkadaşlarınızın sadece beğenmediğiniz yönleriyle sınırlı değil. Arkadaşlarınızın iyi ve güzel taraflarını onlarla paylaşabilir, arkadaşlarınıza hoş sürprizler yapabilir ve hatta bir türlü açılamadığınız o özel kişiye nihayet duygularınızı itiraf edebilirsiniz.

Endüstri Mühendisi 2 arkadaş Sinan Yüce ve Serdar Kemal tarafından hayata geçirilen honk.la projesi, neredeyse her işimizi internet üzerinden yaparken bu listeye yeni bir soluk getiriyor.

2011 yılbaşında yayına başlayan site, kimliğinizi gizli tutarak, arkadaşlarınız hakkında olumlu veya olumsuz düşüncelerinizi onlarla paylaşmanıza olanak sağlıyor. Tabi ki bunu yapabilmeniz için muhatabınızın mail adresini bilmeniz gerekiyor. Servis tarafından otomatik olarak gönderilen mailler ile mesaj alıcıya gönderilmiş oluyor.

Projenin bir diğer eğlenceli tarafı da daha önce kullanıcılar tarafından gönderilen mesajların ana sayfadan yayınlanıyor olması. Ana sayfada yer alan ilginç mesajları okumak bile şimdiden bir çok kişiyi honk.lanın müptelası yapabilir. Ayrıca Facebook, Twitter veya Friendfeed gibi sosyal paylaşım siteleri üzerinden bu mesajları paylaşmak da mümkün.

Teknoloji

Google'ın bulut bilişim (cloud computing) hizmeti üzerine kurulu honk.la; bu sayede aynı anda on binlerce kullanıcıya hizmet verebilecek bir altyapıya sahip. Ana sayfada yayınlanan mesajlar gerçek zamanlı olarak o anda web sitesini ziyaret eden tüm kullanıcılara gönderilebiliyor.

Siz de olumlu veya olumsuz, söylemek isteyip de bir türlü söyleyemediğiniz düşüncelerinizi 'honk.lamaya' başlayabilirsiniz.

Patlama- volkanik bir bilgi

Dünya'nın karanlık zamanlarına ait bir önemli bir gizem daha gün ışığına çıktı...

Bundan yaklaşık 250 milyon yıl önce, dinozorların bile ortaya çıkmasına henüz yüzlerce milyon yıl varken, yer küre büyük bir felaketle karşı karşıya kaldı. Aslında bu felaketin tam olarak nasıl olduğu bilinmese de, o zamanlar denizde yaşayan birçok canlının yüzde 95'i yok oldu. Bunun yanında karada yaşayan canlıların ise yüzde 70'i ortadan kalktı.

Dünya'nın Pangea olarak adlandırılan döneminde gerçekleştirilen bu olayın aslında bir volkanik patlama olduğu ortaya çıktı.Nature geoscience'ta çıkan makaleye göre; Dünya'nın gördüğü en büyük volkanik patlama, yer kabuğunun tabakalarındaki kömürlere de ulaştı. Volkanik ısı sonucunda yanan kömürler, 2 milyon kilometre karelik bir alanın zehirli gaz bulutlarıyla kaplanmasına neden oldu ve yaşayan birçok canlı bu zehirli gazlar sonucu öldü.

Calgary Üniversitesi'nden Dr. Benoit Beauchamp keşifle ilgili şunları söyledi; "Tabakalar halinde bol organik madde gördük ve bir araştırmacımız bu tabakaların aynı kömür yakan modern enerji santrallerinin çıkardıklarına benzeyen kömür külüolduğunu anladı."

Kaynak: tıkla