25.05.2007

Ağ Sistemleri Hakkında Özet

Network birbirine kablolarla bağlanmıs server, printer, pc, modem gibi bircok haberleşme ekipmaninin en ekonomik ve verimli yoldan kullanılmasıdır. Network insanların bireyselce değil, ortak çalışmalarını sağlar.

Bilgisayar ağları,kaynakların ve servislerin paylaşımında yaygın olarak kullanılmaktadır.

Bilgisayar ağları ilk olarak 1960′lı yılların ortasında askeri amaçlarla ortaya çıktı. Daha sonra 1969 yılında DARPA (Defense Advanced Projects Agency) Amerika’da örnek bir paket anahtarlamalı ağ oluşturulması için bir proje başlattı. Bu ağın adı ARPANET’ dir. 1975 yılında başarılı bir biçimde ARPANET işlevsel bir ağ konumunu aldı, birçok organizasyon bu ağa katıldı.

Eski ARPANET, MILNET ve daha küçük ARPANET (DDN: Defense Data Network) olmak üzere ikiye ayrılmıştır. 1990 yılında ARPANET varlığını yitirmiştir.

Bilgisayar ağları genel olarak 2 grupta incelenir:Topolojilerine ve büyüklüklerine göre ağlar. Bütün ağ çeşitlerinin avantajlarını ve dezavantajlarını, standartlarını, kablo yapılarını, ağ donanım cihazlarını ve internet hakkında merak ettiklerinizi burada bulmanız mümkün.

Bu tezde; bilgisayar ağları geniş olarak incelenmiş, bilgisayar ağlarının hayatımızdaki yeri ve önemi vurgulanmıştır.

Yazan: Gülşen AKÇAK

24.05.2007

Elektrik Prizde İnternet Hakkında Özet

Bilgisayar benzer olan bilgisayar tasarımı ilk olarak Charles Babbage tarafından yapıldı. Bunundan sonra Analitik Makine yaratıldı. Elektronik ilk Bilgisayar ENIAC tarafından yaptı.

Bilgisayar yaratıktan sonra bilgisayarın yapısı, özellikleri, standartları çok hızlı bir şekilde değişti. Bu değişmelerin en önemlisi transistorların buluşunuzdur. Bunun sayesinde bilgisayar günümüzde elimizin içine kadar girmiştir.

Bilgisayardan sonra yeni bir teknolojisi olan ve bilgisayarın performansını arıtmak amacıyla ağ(network) sistemleri geliştirildi. Bilgisayardan ulaşmak istenilen ağlardaki bilgisayara bağlanarak veri aktarımı çok kolay ve hızlı sistem kavuşmuştur. Bilgisayar ağlarını çalışması için protokol geliştirmiştir. Buna birlikle yeni ağ cihazları ve yeni veri yolları geliştir. Çoklu erişim, çevre birimlerinin paylaşımı, dosya ve uygulamaların paylaşımı, bilgisayar yardımla dijital cihazları ve çoklu eğlence yerel ağlar bağlanmasında oluşan avantajları sağlar.

Dünya çapında en önemli, en geniş ve popüler ağ olan Internet söylenebilir. İnternet dünya çapında bir WAN, geniş ağdır. İnsanın ihtiyaçlarını karşılanmak için dünya çapında olması bunun diğer ağlardan biraz daha fazla standardı olmasını gerektiği söylenebilir. Gelecekte yapay zekâlı programları ile internet üzerinde daha fazla geliştirme yapılayacak.

İşletme tanıtması için sanal reklâmlar, bilgileri ve dosyaları aktarımı, bilginin okunması, bilginin yazılabilmesi, arşivden bilgilerin araştırması, sitelerde gezinme ve yayınlanması ürün satışı, elektronik posta aktarımı ve devlet tarafından vatandaşlara hizmet verilmesinden gibi konuları internet yapmak kolaylıkla yapabilmekteyiz.

İnternet ve ağ hızların ve geniş bant daha yüksek olması aktarımı hızlandırır ve ağ güvenliliği ardılır. Aktarım hızı ve bant genişini daha iyi olması için pahalı teknolojisiyle ihtiyaç sunacaktır.

Ethernet kabloluma biraz problemli ve kurması maliyeti olabilir, ancak en hızlı ağ iletişimini elde etmenin en kolay, sorunsuz ve güvenilir yoludur

Kablosuz ağ ürünü olarak HomePlug, IrDA, Bluetooth, 802.11x, HomePNA olarak söylenebilir. Elektrik Prize bağlanarak HomePlug ve Powerline Modem kullanarak küçük ofisin odalarına ve ev içindeki odalarına bir ağ olarak 255 ile 1 bilgisayarı internet ve ağa bağlanabilir. Ağ içindeki bir başına bir tane HomePlug kullanmak gerekir. Powerline modem ile elektrik hattından alınan şifreli interneti sinyallerini alır ve HomePlug cihazı ile bir bilgisayara ait olan internet sinyallerini çözerek bilgisayara gönderilir. Ve işlemi ters olarak bilgisayarından internete göndereceğin verileri de bu ağ yapısı ile gönderilebilir. Bu ağ sayesinde 2 MegaBit aktarım hızına ulaşılır. Bu gönderim hızı Bu günü ADSL hızından 30 kat daha hızıdır. Kablosuz ağlar ne kadar çok bilgisayar varsa kablolu ağlara göre daha kolaydır. HomePlug, 200 ile 14 Mbps arasında veri gönderebilen hızlarına sabit ürün çeşitleri vardır.

Bu teknolojide internete bağlanmak 20 YTL kadar düşürmüş ve ADSL hattından daha fazla internete aktarım hızı çıkmıştır.

İnternet ağ teknolojisi bir ağda 255 ile 2 arasında bağlantı sağla bilen cihaz HomePlugtur. Yani bunu ağda sinyal dağıtıcı cihaz olarak kullanmak daha iyidir. Bazıları bu teknolojisiyle Powerline teknoloji olarak söylüyorlar. Powerline Modem ise internetten gelen sinyalleri ADSL modem gibi bilgisayar çevirim yapabilmektedir. Ama sadece prizden gelen internet sinyallerinde kullanılır. Bu teknolojisiyle Türkiye’de bir saniyede 1MBit aktarım yapabilmeyi sağlayabilmektedir ve Telefona hattına göre internet sinyal zayıflaması yarı kadardır yani 100 metre yerine 200 metre sinyal kayıbı olmadan iletebilmektedir.

ABD ve Güney Kore de kullanılan bu teknolojisi kullanmaktadır. Ama bu teknolojisini Almanya tercih etmemektedir çünkü bu teknolojisi gelişebilirlik olarak ve hızı bakımdan yetersiz görmekteler. Türkiye Pilot Bölgede uygulanmaktadır. Yakında elektrik dağıtım şirketleri ile servis sağlayıcı tarafından anlama yapılacağı görünmektedir.

Birçok üretici firma tarafından bu teknolojisinin standartları oluşturmuştur. Bunların en önemlisi ise VoIP şifreleme teknolojisidir. Müşteriler için Birçok ürün vardır. Ama bu teknolojisi Türkiye de uygulanmadığı için ürünü bilgisayar satan firmalarda bulmak bir az zordur. Ek olarak bu cihaz adaptöre gerek durmaz.

Kısaca internet bağlanma sağlan kuruluşlar da rekabeti artırmaktadır ve bu nedeniyle internet kullanan kişi sayısını artmasına neden olmaktadır. Prizde internet teknolojisi bizim için bir seçenek olacaktır.

İnternet Hakkında Özet

İnternetü, ulusarası bir ağdır. TCP / IP internete bağlanabilir. Bu bütün bilgisayar internet için internet satandartları bağlanmak için oluşturmuştu. Üniversiteler, devlet, kurumlar, işletmeler, ev kullanıcılarına eşit şekilde bağlantı sunmaktadır.

Türkiye’de internet 1991 yılında kulalanılmaya başlanmıştı. Öncüleri ise Türk Silahlı kuvvetleri ve istastiklik endüstresidir. Tarafından ilk defa kullnaıldı. Mynet,TTnet, Superonline servis sağlayıcıları, internetebağlanmak amacıyla bize bağlantı IP numaraları vermektedir. İnternet sayesinde e-posta, veriyi aktarma chat, gezinti(sörf) ve uzakatadan yardım gibi işlemleri yapılmılmaktadır.

16 sene once, 5 Aralik 1991 tarihinde Turkiye Internet baglantisini saglamak icin.NSF’e (National Science Foundation) yollanılan elektronik mail ile Turkiye Internet Proje Grubu olarak calismalara baslanılan gunden sonra yapilan tum calismalar ve arastirmalar meyvelerini 12 Nisan 1993 tarihinde vermisti. Bu tarihte Internet resmen Turkiye de kullanima alindi ve ulkemizin her kesiminden, her turlu bilgiye susamis insanlarinin onunde kana kana icecekleri bir kaynak gibi bilgi akmaya basladi. Internet bilgi kaynagi, bilgisayar kullanimini toplumun tum kesimlerinin bilgiye ulasmak amaci kullanabilecegi bir arac haline getirme yolunda onemli bir adim oldugundan dolayi herkes icindir. Onumuzde acilan bu pencere toplumun tum kesimlerinin yararlanabilecegi kadar genis oldugundan dolayi Internet herkes icindir. Internet, ona alisanlar icin onsuz hayat cekilmez oldugundan dolayi herkes icindir. Internet herkes icindir; doktorlar icindir cunku yeni ilaclardan tedaviye, uluslararasi saglik organizasyonlarina kadar hersey Internet’tedir. [1]

Bugün en çok kulanılan internet bağlanma yöntemi ADSL dir.ADSLi, Sayısal Abonelik Hattıdır. ADSL çıkmasıyla birliktetelefon hatlarıyla internete bağlanmak için dair devrim yaratılmıştı ve daha sonra kullanıcıya uygun fiyatlarla uygunluğu zaman içinde kullanıcı artılmıştı. Kullanıcıların istediği hız, bant genişliği ,istediği zaman kullanıcı kulanabilmek ve kota gibi etkinler kullanıcı sayısı etkilenmektedir.

Şimdiki zamanda TTnet fiyataların indirmek yada bant genişliği genişletmeyi tercih etmektedir.

Www üzerinde pek çok bilgi kaynağı bulunmaktadır, fakat bu kaynakların hepsi eşit derece- de değerli ve güvenilir değildir, isteyen herkes www üzerine farklı amaçlarla her tür bilgi koyabilir. Bu yüzden www kaynaklarının kullanılmadan önce nitelik ve güvenirlik açısından değerlendirilmesi önemlidir. Www kaynaklarım değerlendirmede kullanılacak pek çok ölçüt vardır. Bu yazının amacı, söz konusu değerlendirme ölçütlerini ele almaktır. [2]

Anahtar sözcükler: Www kaynakları ve değerlendirme ölçütleri, internet kaynakları ve değerlendirme ölçütleri. [2]

Bilgisayar Haberleşmesi ve Ağ Teknolojileri konusu her geçen gün etkisini daha da arttırmaktadır; bilgisayar kullanıcısı, eriştiği sistem boyutu ve sistemi kullanmadaki amacı ne olursa olsun, mutlaka öyle ya da böyle bilgisayar haberleşmesinin sunduğu hizmetlerden yararlanmaktadır. O halde, bilgisayar haberleşmesi ve ağ teknolojileri konusu, orada geçen kavramlar, protokollar, standartlar ve teknolojileri iyi özümsemek zorundayız.[3]

Günümüzde Ağ topolojisi 3 tane dir.LAN, WAN nve MAN dır .LAN bölgesel ağıdır ve internet bu ağa girmektedir. MAN ise ünversitelerin kullandığı orta boyutlu bir ağ sistemidir. Bu ağla bağlanmak için ağ aygıtlarınave bilgisayarlara ihtiyaç vardır. Ağ seansı olarak modem (internete analog hattı ile bağlantı sağlanmaktadır) , Tekrarlayıcı (repeater), getway(geçit) router(yöndendirici) ve büyük fiber kablolarda kullanıcının istediği kadar güvenlik sağlar. Güvenliği artırılmış bir ağda performans düşmektedir. İnternete bağlantı ya bilgisayardan yada modemden olabilir. İnternetadresi verirken ya da modemden olabilir internet adresi alırkan belli domain adresleri vardır. Bu adresi verirken host ihtiyaç vardır. Host, web sayfasında yayınlamak amacıyla kulanılır.) İnternet adresine URL denir. URL’nin prensibi olarak --http://www.deneme.com.tr sayfalarını açmak amacıyla “http” kullanılır. "com” ve ise hangi amacla aldığını göstermektir. “tr” internet sağlıyıcını adresini gösteremek için kullanılır.

Statik ve dinamik IP’ilerde kullanıcı sabit bir bağlantı için daha güvenli olan dinamik Ip her bağlantı da değiştiği için daha güvenli ve kim olduğunu tanınmamaktadır.

İnternet'in zaman içinde reklam ve pazarlama için en uygun ortamlardan biri haline gelmesinin bir sonucu olarak, Smith (1997) elde edilen bilginin ağ üzerine konmasının arkasındaki motivasyonun araştırılmasını tavsiye etmektedir.Önemli ve yanıtlanması zor bir soru da söylenmeyenin ne olduğudur. Bu sorunun yanıtı tarafsızlık ve bütünlük ölçütlerini de ilgilendirmektedir (Henderson, 2001). Örneğin,”Araba almak mı yoksa kiralamak mı?" başlıklı bir yazı, tarafsız bir analizi yansıtıyor olabileceği gibi, kiralamanın satın almadan daha iyi olacağı yönünde, oto kiralama ala- nında çıkar sağlayan birileri tarafından ikna amacıyla da yazılmış olabilir. Böyle bir durumda bilginin yanlı ve çarpıtılmış olması olasılığı vardır. Bu bilgi işe yaramaz ya da kullanılamaz anlamına gelmez. Yalnız kullanılırken ve yorumlanırken tarafgirliği göz önünde bulundurulmalıdır. Bazı durumlarda karşıt görüşlerdeki yayınları izlemek yoluyla gerçeklere erişmek de mümkündür. Objektif gibi görünen fakat gizli bir ikna amacı güden bilgiye yaygın olarak rastlanmaktadır (Harris, 1997). [2]

En Önemli teknolojisi olan ve herkes tarafından rahatlıkla kullanıolmaktadır. Herkes aynı standartlarda internete bağlanmak hakkında sahiptir. İnternet herkes i.indir.

Bu tezleri Google arama motorunu ararak buldum. Bunlar verileri de ikici el kaynak kullanarak bu tezi yaptım. Bunun içindeki kaynaklar internet sunulmuş kaynaktadan alınmıştı.Bu tezi grup olarak yapılmıştı.