5.09.2011

“Tumblr” nedir nasıl kullanılır ne işe yarar

* Bunun ardından kullanıcı kendisine bir tema seçerek ‘blog’una içerik girişi yapabiliyor.
* Burada da giriş işlemi oldukça basit. Bilgisayarda yer alan bir metin, fotoğraf, video, link, ses kaydı blog sistemine hızlı bir şekilde yüklenebiliyor.
* İnternette kişisel blog (günlük) açılmasını sağlayan bir platform.
* Ücretsiz olarak, kullanıcı adı ve şifre yoluyla üye olunarak bir hesap açılıyor. Ardından kullanıcı sitesine bir isim vererek internette ‘blog’unu yayınlamaya başlıyor.
* Bu sayede sosyal medya aktif bir kullanıcı tüm arkadaş gruplarını tek platformda toplayabiliyor.
* İngilizce olarak işe başlayan Tumblr.com’un şu anda desteklediği diller arasında Türkçe de bulunuyor.
* Siteye kullanıcı istediği ismi veriyor. Örneğin kullanıcı “yemek” adlı bir blog açmak isterse, ve bu isim herhangi biri tarafından alınmamış ise, ‘yemek.tumblr.com’ adresinde internette bir blog açılıyor.
* Gönderilen Tweet’ler, Facebook’ta paylaşılan içerikler, herhangi bir chat programında yazılan metinleri birkaç saniye içinde bu sistemde blog ağında yayına almak mümkün oluyor.
* Kullanıcılar Tumblr’da açtığı siteyi sadece bilgisayardan değil iPhone, iPad gibi cihazlardan da yönetip, içerik girişi yapabiliyor.

Tumblr git

Interneti hızlandılan Yinelik

Dünyada bilinen en ince madde olan grafenin eskisine oranla daha çok ışığı emmesini ve elektriğe dönüştürmesini sağlayacak yeni bir yol bulan İngiliz bilim adamları, internet ve diğer optik iletişimlerde süper hıza ulaşmanın yolunu açtı. Andre Geim ile Kostya Novoselov'un da bulunduğu ekibin,  grafen maddesi ile metalik nano yapıları birleştirmek suretiyle grafenin emebileceği ışık miktarını 20 kat artırarak elektrik enerjisine çevirmenin mümkün olduğunu gösterdi. 
Sadece bir atom kalınlığında olmasına karşın çelikten 100 kat daha sert bir çeşit karbon olan grafen hakkında daha önce yapılan araştırmalar, bu madde üstüne yerleştirilmiş iki birbirine yakın metalik kabloya ışık yansıtmak suretiyle elde edilen güneş pili ile elektrik elde etmenin mümkün olduğunu göstermişti. 
Araştırmacılar, grafenin yapısındaki elektronların hareketliliği ile hızının yüksek olması sayesinde bu şekilde üretilen grafenli araçların hızının, internet kablolarında kullanılan iletişim hızından onlarca ve potansiyel olarak yüzlerce kat yüksek olabileceğini ortaya koymuşlardı. Grafenin ışığı sadece yüzde 3 gibi çok düşük oranda emmesinin ve geri kalan ışığın ise elektrik enerjisi üretimine katkısının bulunmamasının, bu maddeden üretilen araçların verimini düşürdüğünü belirten araştırmacılar, bu sorunu, grafenden üretilen araçların gündelik hayatta kullanımının önündeki en büyük engel olarak gösteriyordu. Ancak Novoselov'un başkanlığındaki ekip, İngiltere'deki Manchester ile Cambridge üniversitelerinin işbirliğiyle yaptıkları çalışmayla plazmonik nano yapılar adı verilen, büyüklükleri ancak molekül ile mikroskobik yapılar arasında kalan, çok küçük metalik yapıları grafenin üstüne özel olarak ayarlanmış bir şekilde yerleştirerek bu sorunu aşmanın yolunu buldu. 
''Dünyada önde gelen pek çok elektronik şirketi yeni nesil araçlarında grafenden yararlanmak istiyor. Yaptığımız çalışma grafenin şansını kesinlikle daha da artırdı'' diye konuştu. Araştırmaya katılan bilim adamlarından, son derece küçük kablolar üzerinde çok büyük hızda bilgi aktarımı metodu olarak tanımlanan plazmonik uzmanı Alexander Grigorenko, ''Plazmonik nano yapıların grafenden yararlanılarak yapılan araçların verimini iyileştirmesini bekliyorduk, ancak verimdeki iyileşmelerin böylesi yüksek bir oranda olması bizim için hoş bir sürpriz oldu'' dedi. Araştırmaya katılan bilim adamları arasında bulunan Cambridge Üniveristesi mühendislik bölümünden Andrea Ferrari de bulgularının, ışığın oluşturulması, kontrolü ve belirlenmesi yönündeki çalışmaları kapsayan fotonik bilimi ve ışığı yönlendiren ve kontrol eden elektronik araçların geliştirilmesi açısından grafen maddesinin büyük bir potansiyele sahip olduğunu gösterdiğini söyledi. Ferrari, grafenin kendine has optik ve elektronik özellikleriyle plazmonik nano yapılarla birleştirilmesinden büyük oranda yararlanmanın mümkün olduğunu sözlerine ekledi.

4.09.2011

Bizim Akıncı 1 Robotumuz

Konya'da bir yazılım firması, sesli komutları yerine getirebilen, insan hareketlerini taklit etme yeteneğine sahip robot geliştirdi.
Merkezi Konya'da bulunan yazılım şirketinin Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Akın, yaptığı açıklamada, 2009'da robotik teknolojileri konusunda araştırmalar yapmak üzere laboratuvar kurduklarını, burada ARGE faaliyetlerine başladıklarını bildirdi.
''Akıncı-1'' adını verdikleri robotun, bir insanın figürlerini yapabilecek şekilde kas yapısına sahip olduğunu belirten Akın, şunları kaydetti:
''Bu robotun kas sistemlerini kendi çizimlerimiz ve projelerimizle geliştirdik. İnsanların yapabildiği hassas hareketler hariç ana hareketlerin birçoğunu yapabiliyor. İnsan kas sistemini ve hareketlerini birebir taklit etme yeteneğine sahip robotumuz, duyma ve konuşma eylemini gerçekleştiriyor. Matematiksel işlemleri çözümleyebiliyor. Robotta yürümeyi gerçekleştirecek kas yapısına sahibiz ancak denge konusunda sıkıntılar yaşadık. Ancak ilerleyen zamanlarda tam yürüme hareketini gerçekleştirecek hale getireceğiz.''
''2015'te bu robotları pazara sunacağız ve çeşitli hizmetlerde yer almaya başlayacak. Mesela bir süpermarkette tanıtım yapabilecek, çeşitli hizmet sektörlerinde tezgahtarlık yapabilecek. Havalimanlarında, otogarlarda  yönlendirme, tanıtma gibi görevler alabilecek. Bir garsoniyer hizmet gerçekleştirebilecek ya da park ve bahçelerde farklı görevler alabilecek.''

Kaynak