5.11.2011

Güçlü Lazer

Projenin amacı kainat hakkındaki en temel sorulardan bazılarına yanıt bulmak.Büyük Hadron Çarpıştırıcısı’nın izinden yürüyecek olan bu son bilimsel denemede, dünyanın en güçlü lazeri kullanılacak.Lazer’den çıkan ışın öyle yoğun olacak ki, gücü dünyanın güneşten aldığı enerjinin bir kalemin ucu büyüklüğünde bir noktaya odaklandırılması durumunda elde edilecek güce eşdeğer olacak. Bilim adamları bu lazer sayesinde boşluğun dokusu olan vakumu kaynatabileceklerini iddia ediyorlar. Bilinenin aksine, vakum maddeden arınmış halde olmayıp, aslında bir varolup bir kaybolan çok küçük gizemli moleküller içeriyor ama bu moleküller o kadar hızlı hareket ediyorlar ki şimdiye dek kimse bunların varlığını kanıtlayamadı. Bilim adamları yeni lazerin vakum dokularını yırtıp ayıracağını ve bu sayede gizemli moleküllerin ortaya çıkacağını söylüyorlar. Hatta bu lazer sayesinde yeni bir boyut olup olmadığının da belirlenebileceği belirtiliyor. Lazer şu anda var olan en güçlü lazerlerden 200 kat daha güçlü olacak.

4.11.2011

TÜRK HIZLANDIRICI MERKEZİ PROJESİ


Ankara Üniversitesi Fizik ve Fizik Mühendisliği Bölümlerinde 1994'te başlatılan Hızlandırıcı Fiziği çalışmaları, 1997’den itibaren Ankara ve Gazi Üniversitelerinden fizikçilerin DPT desteği ile yürüttükleri Türk Hızlandırıcı Merkezi (THM) fizibilite projesi  2001 yılı başlarında tamamlanmıştır (I. Aşama). 2002-2005 yılları arasında yine Ankara ve Gazi Üniversiteleri işbirliği ile yürütülen iki ayrı proje ile Türk Hızlandırıcı Merkezi ile ilgili genel tasarım çalışmaları tamamlanmıştır (II. Aşama).
Türk Hızlandırıcı Merkezi’nin teknik tasarım raporunu yazmayı ve ülkemizin Ar-Ge amaçlı ilk parçacık hızlandırıcı tesisini kurmayı hedefleyen DPT-YUUP projesi 2006 yılında yürürlüğe girmiştir (III. Aşama). Ankara Üniversitesi koordinatörlüğünde toplam 10 üniversiteden ( Ankara, Gazi, İstanbul, Boğaziçi, Doğuş, Uludağ, Dumlupınar, Erciyes, S. Demirel ve Niğde Üniversiteleri )  104 araştırmacının katılımı ile DPT Yaygınlaştırılmış Ulusal ve Uluslararası Proje (YUUP) formatında yürütülen projenin 2013 yılında tamamlanması öngörülmektedir. Türk Hızlandırıcı Merkezinin kurulumunun 2014-2020 yılları arasında tamamlanması öngörülmektedir (IV. Aşama).
Proje kapsamında yapılan bilimsel çalışmaların sonuçlarına ve ülkemizin ilk hızlandırıcı laboratuarının teknik özellikleri ve araştırma potansiyeli hakkındaki bilgilere ve Türk Hızlandırıcı Merkezinin genel hedeflerine bu sayfadan erişilebilecektir. Ayrıca bilimsel çalışmaların sonuçlarına, uluslararası işbirliklerine, parçacık hızlandırıcıları konusundaki ulusal kongre ve yaz okullarına, proje hakkında yapılan yayın, tez ve seminerler hakkında tüm bilgilere sayfada yer verilmiştir.  
Kaynak:

Anlamlı Sözler

  • Kötümser yalnız tüneli görür, iyimser tünelin sonundaki ışığı görür, gerçekçi tünelle birlikte hem ışığı hem de gelecek treni görür. (J.Haris)
  • Hayal gücü bilgiden daha önemlidir. (Albert Einstein)
  • Hayatta hiçbir büyük saadet gelmez. (Sophokles)
  • İnsanoğlunun yapacakları, hayal ettikleri ile sınırlıdır. (Arthur C. Clarke)
  • Hiçbir şey zor değildir, yeter ki onu ufak parçalara ayırmasını bilelim. (Henry Ford) 
  • ... 

Pardus 2011


Pardus’un ev kullanıcılarını hedefleyen ailesinde en yeni ürünü, Pardus 2011.2, Cervus elaphus kod ismiyle yayınlandı. Birçok gönüllünün katkılarıyla TÜBİTAK BİLGEM bünyesinde geliştirilen özgür işletim sistemi Pardus, günlük yaşamın hemen her alanına yönelik nitelikli, güvenli, yüksek performanslı özgür yazılımları bir arada sunuyor.
İnternet tarayıcı, görüntülü, sesli ya da yazışarak sohbet etmek için tüm ağlara bağlanan yeni nesil uygulamalar, fotoğraf arşivlemek, düzenlemek için profesyonel çözümler, müzik dinlemek ve kataloglamak için yetenekli araçlar, ofis ailesinin her aracı Pardus’la birlikte sisteme kuruluyor. Kullanıcıların ayrıca uygulama kurması gerekmiyor.
Pardus 2011.2 ile sürücü derdi kalmıyor.
Pardus tüm donanımlar için Linux çekirdeğiyle sağlam ve yüksek performanslı sürücüleri hazır getiriyor. Böylece sistem kurulduktan sonra İnternet üzerinden ya da CD’ler aracılığıyla ekran kartına, yazıcılara erişmek için tek tek sürücü kurma derdi kalmıyor.
Antivirüs aramaya son
Pardus güvenli mimarisi sayesinde virüs bulaşmasına izin vermiyor. Antivirüs yazılımlarına ödenen paralar ve bu uygulamaların çalışırken kaynak israf etmesi tarih oluyor. Pardus’ta çalışan ve uygulama deposundan edinilebilen antivirüs programları ise, Pardus kurulmamış bilgisayarlara yardım etmek ya da virüs bulaşmış taşınabilir diskleri, usb çubukları temizlemek için çalışıyor.
Kullanımı, kişiselleştirmesi kolay işletim sistemi
Pardus, özgür yazılım dünyasındaki en başarılı uygulamaları bir araya getirirken, masaüstü kullanımına yönelik görev ve yaklaşımlara da yenilikçi çözümler sunuyor. Pardus Teknolojileri ile bilgisayarın kullanımı, sistemin kişiye özel hale getirilebilmesi, ayarlaması kolaylaşıyor. Kullanıcı bilgisayarın yapabildiklerine göre değil, bilgisayar kullanıcının isteklerine göre çalışıyor.
Kaynak: Pardus