4.11.2011

TÜRK HIZLANDIRICI MERKEZİ PROJESİ


Ankara Üniversitesi Fizik ve Fizik Mühendisliği Bölümlerinde 1994'te başlatılan Hızlandırıcı Fiziği çalışmaları, 1997’den itibaren Ankara ve Gazi Üniversitelerinden fizikçilerin DPT desteği ile yürüttükleri Türk Hızlandırıcı Merkezi (THM) fizibilite projesi  2001 yılı başlarında tamamlanmıştır (I. Aşama). 2002-2005 yılları arasında yine Ankara ve Gazi Üniversiteleri işbirliği ile yürütülen iki ayrı proje ile Türk Hızlandırıcı Merkezi ile ilgili genel tasarım çalışmaları tamamlanmıştır (II. Aşama).
Türk Hızlandırıcı Merkezi’nin teknik tasarım raporunu yazmayı ve ülkemizin Ar-Ge amaçlı ilk parçacık hızlandırıcı tesisini kurmayı hedefleyen DPT-YUUP projesi 2006 yılında yürürlüğe girmiştir (III. Aşama). Ankara Üniversitesi koordinatörlüğünde toplam 10 üniversiteden ( Ankara, Gazi, İstanbul, Boğaziçi, Doğuş, Uludağ, Dumlupınar, Erciyes, S. Demirel ve Niğde Üniversiteleri )  104 araştırmacının katılımı ile DPT Yaygınlaştırılmış Ulusal ve Uluslararası Proje (YUUP) formatında yürütülen projenin 2013 yılında tamamlanması öngörülmektedir. Türk Hızlandırıcı Merkezinin kurulumunun 2014-2020 yılları arasında tamamlanması öngörülmektedir (IV. Aşama).
Proje kapsamında yapılan bilimsel çalışmaların sonuçlarına ve ülkemizin ilk hızlandırıcı laboratuarının teknik özellikleri ve araştırma potansiyeli hakkındaki bilgilere ve Türk Hızlandırıcı Merkezinin genel hedeflerine bu sayfadan erişilebilecektir. Ayrıca bilimsel çalışmaların sonuçlarına, uluslararası işbirliklerine, parçacık hızlandırıcıları konusundaki ulusal kongre ve yaz okullarına, proje hakkında yapılan yayın, tez ve seminerler hakkında tüm bilgilere sayfada yer verilmiştir.  
Kaynak:

Hiç yorum yok: