25.08.2011

Tv de Dokunmatik Ekran Özelliği Kazanabilir

Tayvan'da faaliyet gösteren ve yenilikçi ürünler konusunda uzmanlaşmış olan Ar-Ge kurumu Industrial Technology Research Institute, dokunmatik ekranlardaki akıllı telefon ve tablet egemenliğini kırmaya hazırlanıyor. Geliştirdikleri yeni bir donanım ünitesi sayesinde standart LCD televizyonlara dokunmatik kontrol özelliği getiren araştırmacılar, bu sayede özellikle etkileşimli uygulamalar veya sunumların LCD TV'ler ile çok daha pratik bir şekilde gerçekleştirilebilmesini sağlamış oluyorlar.

Firma yetkilileri şu an için sadece prototip ürettiklerini açıkladılar ama bu prototipin şimdiden büyük ilgi gördüğünü, çok geçmeden seri üretimin mümkün olduğunu da açıkladılar. Geliştirilen donanım ünitesi TV'lerin ilk üretim anında yerleştirilerek doğrudan dokunmatik LCD TV'lerin pazara çıkmasını sağlayabileceği gibi, tercih edenler için var olan LCD TV'lerin üzerine monte edilerek standart TV'lere dokunmatik ekran özelliği kazandırmak da mümkün.

Firma henüz seri üretime geçmediği için fiyatlandırma konusunda kesin bir şey söyleyemese de, standart bir LCD TV'nin fiyatının bu dokunmatik ekranla beraber yaklaşık 1,5 katı yükseleceğini ön görüyorlar...
Kaynak

Lion-Nikel pillerin ömrü artıyor.


Li-ion pil teknolojisi daha uzun pil ömrü ve sıcaklığa daha fazla dayanıklı ve uzun ömürlü bir hale geliyor.

Bugün kullandığımız Li-ion piller kısıtlı ömre sahip. Bunun nedeni ise Lityum iyonlarını taşmakla görevli elektrolitlerin altındaki kristal depolanması. Elektrolitlerdeki asitler ayrıca genelde mangan, nikel, kobalt veya bakırdan olan katotların erimesine neden oluyor.

Leyden Energy firmasının ürettiği yeni Lithium-Imide piller, çok özel bir tuz ile elektrolitlerin sıcaklık veya nemden etkilenmesini engellediği gibi katotlar için özel bir koruyucu etmen oluyor.

Teknik anlatımı bir kenara bırakırsak, bu çok daha uzun ömürlü piller demek. Yani 1000 kez şarjdan çok daha fazla şarj olabilen, çok yüksek sıcaklıklara dayanıklı ve üç yıldan gibi sürede ömrünün sadece yüzde 20'sini tamamlayan piller demek.

Kıyaslama yapmak gerekirse günümüz Li-ion pilleri 500 şarjda ömürlerinin %50'sini kaybediyorlar.

Leyden Energy'nin Li-Imide pilleri çoktan kulllanılmaya başlandı. Özellikle elektrik motosikletlerde bir çok örneği mevcut. Firma pillerin tüketici elektroniklerinde de kullanılmaya hazır olduğunu belirtiyor.
kaynak

24.08.2011

İnsan Beyine Daha Yakın Çipler Yapılacak

Popular Science dergisinde yer alan habere göre, IBM insan beynindeki nöronlar, sinapslar ve aksonlara benzer işlevlere sahip çipler oluşturmayı amaçlıyor. Böylece oluşturulacak çipler çok daha az güç gerektirecek.

IBM firması DARPA'nın yardımıyla, canlı bir beyin üzerinde öğrenebilen ve hatırlayabilen "nörosnaptik" isimli 2 çip prototipi yaptı. Beynin sinapsları ve nöronları üzerinde temellenen bu ilk jenerasyon hesaplama çekirdekleri güç, hız ve verimlilikte büyük bir atılım sunuyor.

Beyinden ilham alınarak oluşturulan bir çift bilgisayar çipi, gelecekte dünyanın bilgisayar mimarisinde ve yapay zeka konusunda yeni başarılar getirebilir.

45 nanometrelik silikon/metal oksit yarı iletken platform üzerinde oluşturulan çiplerde 256 nöron bulunuyor. Bir çip 262 bin 144 programlanabilir sinaps içerirken diğer çip ise ötekinin hareketlerini hatırlayan ve öğrenebilen 65 bin 536 sinaps içeriyor. IBM'de görevli araştırmacılar navigasyon, makine vizyonu, örnek hatırlama, çağrışımlı bellek ve sınıflandırma konularında deneyler için hesap çekirdeklerini kullandı. Bu çipler, uyum sağlayarak yeniden ve değişik şekilde tanımlanabilen, tüme dayalı öğrenme gibi özelliklere sahip bilgisayarlar için geleceğe yönelik bir adımdır.

IBM'in uzun süreli hedefi ise 10 milyar nöron ve 100 trilyon sinaps'a sahip, saatte 1 kilowatt enerji tüketen ve bir ayakkabı kutusuna sığabilen bir bilgisayar oluşturmak. Bu ise insan beyninden daha güçlü bir bilgisayar anlamına geliyor.

Cam Cd


Cam CD"ye 260GB veriyi sığdırdılar! Küçücük bir cam parçası üzerine veri yazdılar; 260 GB'lık CD'leri hayal olmaktan çıkarttılar!

Araştırmacılar, basit bir cep telefonunun ekranından büyük olmayan bir cam parçasına 50GB boyutunda veriyi sığdırmanın bir yolunu buldular.

1000°C sıcaklığa dayanabilen "cam bellek", çarpma ve düşme gibi durumlardan da etkilenmiyor. Southampton Üniversitesi araştırmacılarının cam üzerine veri kaydetmekte kullandığı yöntem ise, ince bir cam tabakasına "nanoyapılar" kazımak üzere güçlü bir lazer kullanmak.

Profesör Peter Kazansky ve Martynas Berensa'nın Reg Hardware'e yaptığı açıklama göre her nanoyapı, yaklaşık bir mikron boyutunda ve 10nm kalınlığında, 100-200-nm aralıklarında "platelet"lerden oluşuyor. Polarize ışık, yapı içerisinden geçtiğinde ışığın çapı ve yönü gibi karakteristikler değişiyor. Veri, ışığın depolama yapısına girdiği hali ile çıktığı hali arasındaki farklara bakılarak okunuyor.

Araştırmacılara göre standart bir CD boyutundaki diske 260GB boyutunda veriyi sığdırmak mümkün oluyor. Belki de en önemlisi, bu verileri silmek ve yeniden yazmak da mümkün.

Takıma göre teknolojinin ticari bir hal alabilmesi için şu an üzerinde en çok çalışılması gereken, ışığın kodunun çözülmesi işlemini daha kolay bir hale getirmek.

22.08.2011

ibu güz 2011-2012 yılınları arasında akademik takvimi

ABANT İZZET BAYSAL ÜNİVERSİTESİ,
2011-2012 EĞİTİM - ÖĞRETİM YILI AKADEMİK TAKVİMİ
(Tıp ve Diş Hekimliği Fakülteleri ile Mengen Meslek Yüksekokulu Hariç)

I. YARIYIL
20 Haziran - 01 Temmuz 2011Lisansüstü Programlara Başvurular
04 - 15 Temmuz 2011Yabancı Uyruklu Öğrenci Başvuruları
05 Temmuz 2011Lisansüstü Öğretimi Yabancı Dil Sınavı
07 Temmuz 2011Lisansüstü Öğretimi Bilim Sınavı
11 - 15 Temmuz 2011Lisansüstü Öğrencilerinin Kesin Kayıtları
29 Temmuz 2011Kayıt Hakkı Kazanan Yabancı Uyruklu Öğrencilerin Listesinin Öğr. İşl. D.Başkanlığı'na Bildirilmesi İçin Son Tarih.
08 - 19 Ağustos 2011Kurum İçi ve Kurum Dışı Yatay Geçiş Başvuruları
05 - 09 Eylül 2011Üniversitemizi Yeni Kazanan Öğrenciler ile Yabancı Uyruklu Öğrencilerin Kesin Kayıtları
07 Eylül 2011Kurum İçi ve Kurum Dışı Yatay Geçiş Başvurusu Sonucu Kesin Kayıt Hakkı Kazanan Öğrencilerin Listesi ve İntibak Kararlarının Öğr. İşl. D.Başkanlığı'na Bildirilmesi için Son Tarih.
12 Eylül - 16 Eylül 2011Kurum İçi ve Kurum Dışı Yatay Geçiş Hakkı Kazanan Öğrencilerin Kesin Kayıtları.
15 Eylül 2011Öğrenci İşleri Otomasyonunda Haftalık Ders Programlarının, Dersler ve Grupları için Öğretim Elemanı Tanımlamasının ve Danışman Tanımlaması / Güncellemesi için Son Tarih.
19 - 25 Eylül 2011Ders Kayıtları
23 Eylül 2011Tez Çalışması ve Uzmanlık Alan Ders Notlarının Enstitü Müdürlüğüne Teslimi İçin Son Gün, Bahar Dönemi Sonu İtibariyle Mezun Sayılabilmek İçin Tez Savunmasına Girilebilecek Son Tarih
26 Eylül 2011Derslerin Başlaması, Dil-Mer Müdürlüğü Yabancı Dil Muafiyet Sınavı
27 Eylül 2011Dil-Mer Müdürlüğü İngilizce Hazırlık Sınıfı Muafiyet Sınavı
03 - 09 Ekim 2011Ders Ekleme-Bırakma Dönemi
07 Ekim 2011Özel Öğrencilik Başvuruları ve Kayıtları İçin Son Tarih
06 Ocak 2012Derslerin Sona Ermesi (Lisans ve Lisansüstü Programlarda Tez Çalışması ve Uzmanlık Alan Dersleri Hariç)
9 - 20 Ocak 2012Dönem Sonu Sınavları
25 Ocak 2012Notların Girilmesi ve Öğr. İşl. D.Başkanlığı'na Teslimi İçin Son Gün (Tez Çalışması ve Uzmanlık Alan Dersleri Hariç)
01 - 03 Şubat 2012Tek-Çift Sınavları


kaynak






21.08.2011

En Çok Radyasyon Alan Grup Uçak Personeli

Pilot ve kabin memurlarının maruz kaldığı kozmik ışınlar, 2004 ile 2009 arasında yüzde 20 oranında arttı. Işınların oranı, yaklaşık 11 yılda bir, Güneş'in faaliyetleri doğrultusunda değişim gösteriyor.

Pilot ve kabin memurlarının maruz kaldığı kozmik ışınlar, 2004 ile 2009 arasında yüzde 20 oranında arttı.
Alman Federal Işınlara Karşı Koruma Dairesi tarafından yapılan açıklamada, bu önemli artışın sebebinin, normalde kozmik ışınları engelleyen Güneş'in faaliyetlerinin azalması olduğu bildirildi.

Kozmik ışınların oranı, yaklaşık 11 yılda bir, Güneş'in faaliyetleri,doğrultusunda değişim gösteriyor.

Açıklamada, 2004 ile 2009 arasındaki yüzde 20'lik artışla bir çalışanın ,maruz kaldığı ortalama radyasyonun 2,35 milisieverte yükseldiği belirtildi.

Uçak personeli, mesleki olarak en fazla radyasyona maruz kalan gruplar ,arasında yer alıyor.

kaynak


Dünyanın başlangıcıyla ilgili sırrı çözeceği düşünülen “Tanrı parçacığı”nın varlığının kanıtlandığı öne sürüldü

İsviçre’deki Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi’nde (CERN) , kütleyi maddeye dönüştürdüğü düşünülen ve Tanrı parçacığı olarak bilinen ‘Higgs bozonu’ adlı atom bileşeninin varlığına ilişkin önemli veriler bulundu. Bugüne kadar 10 milyon dolar harcanan deneyde kurşun iyonlarıyla yapılan çarpışma deneyinde, ‘Higgs bozonu’na oldukça yakın 60 adet parçacık keşfedildi. Keşif, merkezdeki “Büyük Hadron Çarpıştırıcısı”nda, protonların dünyanın oluşumunda ortaya çıkan sıcaklık derecesine kadar ısıtılması ve birbirlerine ışık hızında çarpıştırılmasıyla gerçekleştirildi.

Bilim insanları 60 “Tanrı parçacığı” adayını elde etmek için 180 trilyon protonu çarpıştırdı. Uzmanlar böyle bir parçacığın var olduğu bilgisinden emin olduklarını ama elde edilen aday parçacıkların daha da geliştirilmesi gerektiğini belirtti. Deneyin sonuçları Fransa’nın Grenoble kentindeki konferansa sunuldu.

Büyük Hadron Çarpıştırıcısı, Cenevre yakınlarında, yerin 100 metre altında inşa edilmişti. İlk kez 2008’de ateşlenen çarpıştırıcı ile dünyanın başlangıcına sebep olan büyük patlamanın sırrı araştırılıyor.

kaynak