11.11.2011

Dünyadaki Suyun Kaynağını


Bilimadamlarına göre, dünyanın oluşumu sırasındaki yoğun ısı nedeniyle gezegendeki ilk sular buharlaştı ve ancak 8 milyon yıl sonra okyanuslar oluşabildi. Bugüne kadar cevabı bulunamayan soru ise, hayatın kaynağı olan suyun nereden geldiğiydi.

Mevcut teoriler, dünya üzerindeki suyun en fazla yüzde 10'unun kaynağının kuyruklu yıldızlar olduğunu işaret ediyordu.

Ancak Almanya'daki Max Planck Enstitüsü'nde görevli bilimadamlarının bugün açıklanan son araştırması, 103P/Hartley 2 adı verilen kuyruklu yıldızdaki buzda bulunan kimyasal bileşimin, dünyadaki deniz suyu ile neredeyse aynı olduğunu ortaya çıkardı.

Hershel Uzay Gözlemevindeki kızılötesi araçları kullanarak Hartley 2 adlı kuyruklu yıldızı inceleyen bilimadamları, bu buluşun kendileri için büyük bir sürpriz olduğunu söyledi.

Bu buluş, taş ve buzdan oluşan kuyruklu yıldızların, dünyadaki suyun asıl kaynağı olduğu teorisini güçlendirdi. Daha önceki teoriler, dünyanın ilk halindeki suyun kaynağının daha çok asteroidler olduğunu savunuyordu. (AA)

7.11.2011

Doğal Deterjan Üretirdi



Zeytinyağı ve defne yaprağından yapılan deterjana ödül... Adana'da faaliyet gösteren bir firma tarafından zeytinyağı ve defne yaprağından üretilen toz deterjanın, Dünya Buluş ve Patent Fuarı'ndan iki ödül aldığı bildirildi

Zeytinyağı ve defne yaprağından doğal olarak üretilen ve kimyasal içermeyen toz deterjanın genel yarışma bölümünde gümüş madalya kazandığı ifade edilen açıklamada, yeni ürünün ayrıca bu yıl ilk kez verilen çevreye saygılı yerel buluşlar dalında da özel ödüle layık görüldüğü kaydedildi.
Şirketin Genel Müdürü ve Adana Sanayi Odası Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Ercan Karakaya, Türk Patent Enstitüsü tarafından Türkiye'de ''Yılın Buluşu'' seçilen ve kimyasal içermeyen toz deterjanın iki ödül kazanmasının sevincini yaşadıklarını belirtti.
Kimya Mühendisi Karakaya, şöyle devam etti:
''Kimyasal içerikli olanlardan daha etkin temizleme gücüne sahip deterjan, zeytinyağı ve defne yaprağından üretildiği için çamaşırda ayrıca yumuşatıcı kullanma ihtiyacını da ortadan kaldırıyor. Türkiye'de doğal ürünlere yatırım yapan, sentetik içermeyen toz deterjan üreten ilk firmayız. Yüzde 100 yerli ham madde kullanarak ülke kaynaklarını değerlendirerek büyük katma değer yaratacağız. Hem döviz kaybından kurtulacağız, hem de yöre çiftçisini kalkındıracağız.''
Kaynak: TRT

6.11.2011

Bor Maddesinin Karbondioksit Emisyonu Azaltıyor

Eti Maden İşletmeleri Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Orhan Yılmaz, söylüyor ki  ''Laboratuvar ortamında yaptığımız çalışmada borlu çözeltilerle baca gazından çıkan karbondioksidin yüzde 70'ini yok etmeyi başardık''
Karbondioksit emisyonu olduğuna dikkati çeken Yılmaz, ''Bordan elde ettiğimiz bu ürünü eğer sanayiye dönüştürebilirsek, paraya para demeyiz'' diye konuştu. Jet ve roket yakıtından, tank zırhına, deterjandan kağıt sanayiye kadar 500'ün üzerinde alanda yararlanılan bor minerallerinin kullanım alanına bir yenisi daha eklendi.
Şimdi pilot çalışmaya geçeceğiz ve bununla ilgili bir tesis kuracağız. Bu çalışma da bittikten sonra çıkıp herkese 'sizin baca gazlarınızı biz arıtırız' diyeceğiz. Sadece arıtmak değil, bu arıtımı sağlayan ve satabileceğimiz yeni bir borlu ürün üreteceğiz. Bu ürünü sanayileştirebilirsek paraya para demeyeceğiz. Çünkü dünyanın en büyük sorunlarından biri çevreye verdiği zarar nedeniyle karbondioksit emisyonu. Küresel ısınmanın çevre sorunlarının altında hep bu sorun var.
Türkiye, dünya bor talebinin yüzde 47'sini karşılıyor
Bor kimyasalları satışları her geçen yıl artan Eti Maden, dünya bor talebinin yüzde 47'sini karşılıyor. Bu yıl 875 milyon dolar satış geliri hedefleyen Eti Maden, bunun 227 milyon dolarını Hazine'ye temettü olarak ödeyecek.
Bor, inşaat sektöründe, çimentoda mukavemet artırıcı ve izolasyon amaçlı, daha sağlam, hafif ve depreme-ısıya dayanıklı binaların yapılmasında, yalıtımda, ayrıca cam elyafı üretiminde kullanılıyor.
Ahşap korumada, yanmayı önleyici maddelerde, nükleer uygulamalarda, otomobil hava yastıklarında, kanser tedavisinde, füze yakıtlarında atık su temizlemede, bilgisayarlarda, pil ve akülerde, kozmetik, kauçuk ve plastik sanayinde, fotoğrafçılık, havai fişek gibi patlayıcılarda, cam ve seramik sektöründe, sabun ve deterjanlarda, tarım sektörü gibi 500'i aşkın alanda bor kimyasallarından yararlanılıyor.
Kaynak Milliyet