16.02.2013

Musluk Sularının Evlerde İşlenmesi


Çoğu insan, pahalı şişe sularını tüketmek yerine, evde kullanım için üretilen su arıtma ünitesiyle musluk suyunun tadını güzelleştirme ve / veya suyla taşınan hastalıklara karşı fazladan güvenlik sağlama yolunu tercih eder. Ancak, genelde tek bir ünite her çeşit içme suyu kirleticisini yok edemeyeceğinden, hangi tip arıtıcının uygun olduğuna, gereksinimlere göre kara vermek gerekiyor. Bunlar arasında, fiyatları yüzlerce doları bulan, suyu çeşitli kirletici türlerinden arındırmak için ters geçişme gibi gelişmiş teknolojilerden birkaçını birden bünyesinde barındıran üniteler de var, tanecikli aktif karbon ve reçineyle kirleticileri yakalayan sürahi şeklinde tasarlanmış son derece basitleri de. Önemli noktalardan biri, özellikle çoçuklar ve bağışıklık sistemi zayıflamış hastalar için kullanılması planlanıyorsa, üreticinin önerdiği çalıştırma ve bakım talimatlarına uyulması. Örneğin, aktif karbon filtreler belli miktarda suyu filtre etmek üzere tasarlanıyorlar. Bu süreden sonra filtreler tıkanıyor ve etkileri kalmıyor. Bu yüzden de filtrelerin düzenli aralıklar değiştirilmesi gerekiyor.

Filtre ünitelerinin genelde mutfak musluklarına monte edilen türleri kullanılıyor;  ancak, eve giren tüm suyun filtre edilebilmesi için, gelen su hattına monte edilebilen türleri de mevcut. Bu türler, genelde deri teması ya da solumanın derişimini azaltarak, renk, koku gibi dezenfeksiyon yan ürünleri, bazı organik kimyasallar kolayca gaz haline dönüşebiliyor ve duş alırken solunduğunda sağlık riski oluşturabiliyorlar.
Kaynak 1, Bilim ve teknik yeni ufukları ekindeki 2005 kasım sayısı 25 sayfasında alındı.

Su Tasarrufu Yapalım

  • Çamaşır makinenizi, tam olarak dolmadan çalışmayın. Çamaşır makineleri, bir yıkamada ortalama 95 litre su harcar. Makineyi tam doldurup çalıştırmak, iki kez yarım dolurup çalıştırmaktan daha az su harcar.
  • Günümüzde, suyu verimli kullanan çamaşır ve bulaşık makinesi modelleri üretiliyor. Bu makineler enerjiyi de tasarruflu kullanıyor.
  • Bugün piyasada, eskilerine göre çok daha az su harcayarak etkili temizlik yapan sifon sistemleri bulunuyor. İşe, sifonunuzu değiştirerek başlayabilirsiniz. Sifonunuzu değiştirerek başlayabilirsiniz. Sifonunuzu değiştirmek istemiyor, ancak, daha az su harcamasını istiyorsanız, tankın içine, su dolu bir şişe koyarak bunu sağlayabilirsiniz.
  • 15.02.2013

    Merkezi Arıtma Sistemi


    • Koyulaştırma: Suya şap, demir tuzları ya da sentetik organik polimer eklenir. Bu kimyasal maddeler su içindeki kir ve diğer parçacıklara yapışarak bunları batacak kadar ağır hale getirirler.
    • Çökeltme: Ağır parçacıklar suyun dibine çökerler.

    Geleneksel Geçmiş Tablosu

    4,5 Milyar Yıl Önce
    Dünya’nın atmosferi bugünkü Venüs gezegeni kadar yoğundu. Atmosferdeki yoğun toz bulutları, çarpan göktaşlarının izleriydi. Yalnızca 100.000 km uzaklıktaki Ay, ufukta görünüyordu. Ortada gelgit yüzünden kabarıp alçalacak denizler olmasa da, yerkabuğunun ince bölgelerinde magma tabakası çekim gücünden etkileniyordu. Koşullar, en basit yaşam formlarının bile ortaya çıkması na izin vermiyordu.