25.01.2013

Meteorda Yosun Fosili Bulundu

Uzmanlar,göktaşının içinde bulunan tek hücreli yosun fosilinin, başka gezegenlerde de hayat olabileceği olasılığını çok güçlendirdiğini vurguluyorlar.
Rusya'da İngilizce yayın yapan Russia Today televizyonunun haberine göre, geçen ay Sri Lanka'ya düşen göktaşı, bilim tarihinde çığır açacak özelliklere sahip.
Haberde, göktaşında tek hücreli yosun fosiline rastlandığı belirtildi.
İngiliz ve Sri Lankalı araştırmacılar, buluşun evrende canlıların nasıl yayıldığı konusunda önemli ipuçları verdiğini kaydediyorlar.
Uzmanlara göre, göktaşında bulunan fosil, canlıların meteorlar aracılığıyla başka bir gezegenden dünyaya geldiği yönündeki teoriyi de güçlendiriyor.
Sri Lanka'da 29 Aralık 2012'de bir köyün yakınına düşen göktaşının devasa boyutta atmosfere girerken büyük ölçüde parçalanmasına rağmen devasa boyutta olduğu ve pek çok parçada fosillere rastlandığı haber veriliyor. Kaynak 1
Uzmanlar,göktaşının içinde bulunan tek hücreli yosun fosilinin, başka gezegenlerde de hayat olabileceği olasılığını çok güçlendirdiğini vurguluyorlar.
Rusya'da İngilizce yayın yapan Russia Today televizyonunun haberine göre, geçen ay Sri Lanka'ya düşen göktaşı, bilim tarihinde çığır açacak özelliklere sahip. Haberde, göktaşında tek hücreli yosun fosiline rastlandığı belirtildi. İngiliz ve Sri Lankalı araştırmacılar, buluşun evrende canlıların nasıl yayıldığı konusunda önemli ipuçları verdiğini kaydediyorlar. Uzmanlara göre, göktaşında bulunan fosil, canlıların meteorlar aracılığıyla başka bir gezegenden dünyaya geldiği yönündeki teoriyi de güçlendiriyor. Sri Lanka'da 29 Aralık 2012'de bir köyün yakınına düşen göktaşının devasa boyutta atmosfere girerken büyük ölçüde parçalanmasına rağmen devasa boyutta olduğu ve pek çok parçada fosillere rastlandığı haber veriliyor. Kaynak 1


Bor katkılı yanmayan poliüretan köpük üretti

İnönü Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Kimya Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Yunus Önal, kanserojen içeren ve bu nedenle AB tarafından kullanımı yasaklanan brom ve fosfat katkılı poliüretan köpüğe alternatif olarak bor katkılı poliüretan köpük geliştirdi. 
Yrd. Doç. Dr. Yunus Önal, yaptığı açıklamada, hazırladığı ''Bor Katkılı Yanmayan Poliüretan Köpük Üretimi'' adlı proje kapsamında Adana'daki bir firmayla birlikte çalışma yürüttüklerini söyledi. Projeye ilişkin deneylerin 4 yıl sürdüğünü kaydeden Önal, bunun sonucunda da bor katkılı yanmayan poliüretan köpüğün ortaya çıktığını belirtti.