31.01.2011

Patlama- volkanik bir bilgi

Dünya'nın karanlık zamanlarına ait bir önemli bir gizem daha gün ışığına çıktı...

Bundan yaklaşık 250 milyon yıl önce, dinozorların bile ortaya çıkmasına henüz yüzlerce milyon yıl varken, yer küre büyük bir felaketle karşı karşıya kaldı. Aslında bu felaketin tam olarak nasıl olduğu bilinmese de, o zamanlar denizde yaşayan birçok canlının yüzde 95'i yok oldu. Bunun yanında karada yaşayan canlıların ise yüzde 70'i ortadan kalktı.

Dünya'nın Pangea olarak adlandırılan döneminde gerçekleştirilen bu olayın aslında bir volkanik patlama olduğu ortaya çıktı.Nature geoscience'ta çıkan makaleye göre; Dünya'nın gördüğü en büyük volkanik patlama, yer kabuğunun tabakalarındaki kömürlere de ulaştı. Volkanik ısı sonucunda yanan kömürler, 2 milyon kilometre karelik bir alanın zehirli gaz bulutlarıyla kaplanmasına neden oldu ve yaşayan birçok canlı bu zehirli gazlar sonucu öldü.

Calgary Üniversitesi'nden Dr. Benoit Beauchamp keşifle ilgili şunları söyledi; "Tabakalar halinde bol organik madde gördük ve bir araştırmacımız bu tabakaların aynı kömür yakan modern enerji santrallerinin çıkardıklarına benzeyen kömür külüolduğunu anladı."

Kaynak: tıkla

Hiç yorum yok: