17.07.2010

Ultrakararlı lazer

TÜBİTAK ve Bilkent Üniversitesi araştırma ekipleri, ortak yürüttükleri projede, ilk kez bir fiber lazeri, Türkiye'deki tüm saatlerin ayarının yapıldığı atom saatine kilitleyerek ultrakararlı lazer sistemi geliştirdi.Bilkent Üniversitesi Fizik Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ömer İlday, AA muhabirine yaptığı açıklamada, TÜBİTAK Ulusal Metroloji Enstitüsü (UME) araştırmacılarından Dr. Ramiz Hamid'le ortak yönettikleri araştırma ekiplerinin ölçüm standardı teknolojilerinde Türkiye'de bir ilke imza attığını bildirdi.Bilkent Üniversitesi'nde keşfedilen soliton-similariton lazeri olduğunu belirtti.

İlday, çalışmalarına ilişkin şöyle konuştu:
''TÜBİTAK ile yürüttüğümüz çalışmalarda, yine kendimizin geliştirdiği fiber lazeri zaman ve frekans ölçüm standardı olarak kullanılan atom saatiyle birleştirdik.
Lazerler, 1 saniyeden kısa sürelerde atom saatlerine göre daha kararlı davranmaktalar, 1 saniyeden uzun sürelerde ise atom saatlerinin kararlılıkları çok daha yüksek. Lazer ile atom saati bir araya getirilerek iki sistemin üstün özellikleri birleştiriyor ve hem kısa hem uzun sürelerde çok iyi kararlılık elde ediyoruz.
Yüksek kararlılık daha doğru zaman ve frekans ölçümleri yapılması için temel şart olduğundan bu sonuç büyük önem taşıyor.''
Atom saatlerinin bugün için en popüler uygulaması şüphesiz küresel konumlama sistemi. Yeni yeni geliştirilen ve bin kat daha hassas olabilen optik saatlerin önümüzdeki 10 yılda hangi teknolojilere olanak vereceğini şimdiden hayal etmek güç

Hiç yorum yok: