20.07.2012

Pardus Gelişecek

Geçen ay yapılan Ekonomi Koordinasyon Kurulu'nda Bakanlarımızın yaptıkları çalışmalar ve belirdikleri karara göre, bundan sonraki kullanılacak 620 bin akıllı tahtada Pardus'un kullanılması kararına varıldı'' dedi.
Hızla ilerleyen teknolojik ihtiyaçlar ve sosyal iletişimin artmasıyla TÜBİTAK, bu ihtiyaçları daha verimli şekilde karşılayacak Pardus'u geleceğe taşımak amacıyla toplumun her kesiminden gerçekleşen katılımla 23-24 Mart tarihinde ''Pardus'un Yarını'' çalıştayını gerçekleştirdiklerini hatırlatarak, çalıştayda Pardus'un nasıl gelişeceği konusunda fikir alışverişinde bulunulduğunu söyledi.

'Fatih projesinde akıllı tahta ve tabletlerde işletim sistemleri yer almakta... İlk 85 bin akıllı tahta ihalesini Vestel kazanmış durumdaydı. Bu ihale şartnamesinde, tahtada hem Windows'un hemde Pardus'un kurulu ve çalışır durumda olması yazılıydı. Pardus, yapılan 70 temel testten başarıyla geçmiş durumdadır. Şu anda sahaya nakledilen 85 bin akılı tahtada, Pardus var. Geçen ay yapılan Ekonomi Koordinasyon Kurulu'nda bakanlarımızın yaptıkları çalışmalar ve belirdikleri karara göre, bundan sonraki kullanılacak 620 bin akıllı tahtada Pardus'un kullanılması kararına varıldı.''
Fatih projesinde Pardus'un kullanımına ilişkin Milli Eğitim Bakanlığı ve Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'ndan her türlü desteği aldıklarını dile getiren Ahmet Kaplan, ''MEB ile yaptığımız eğitim faaliyetleri bir ara sekteye uğramasına rağmen şu an devam ediyor. Farklı illerde Pardus kullanımına ilişkin eğitimlerimiz oluyor. Bu demek oluyor ki öğrencilerin ilk karşılaştığı akıllı tahtalar kendi milli işletim sistemimiz Pardus yüklü olacak'' bilgilerini verdi.


Pardus dağıtımlarında farklılık oluşturmayı düşündüklerini bildiren Kaplan, şöyle devam etti:
''Sadece kurumsal ve bireysel sürümler değil, ilerleyen zamanlarda sunucu ve mobil sürümleri çıkarmayı planlıyoruz. Bu yıl içerisinde uzaktan yönetim ve bütünleşme araçlarına önem vererek, Türkçe'leştirme eksikleri tamamlanmış, TÜBİTAK onaylı eğitim dokümanları hazır, uzun dönemli destek vereceğimiz kararlı bir kurumsal sürüm ortaya çıkmış olacak. Kararlılık, güvenlik, performans, uygulama zenginliği gibi konuların yanında görselliğe de önem vereceğiz. Bu amaçla geniş katılımlı Pardus Tema yarışmasının çalışmalarına başladık. Devam eden süreçte, farklı kamu kurumları ile sözleşme aşamasına geldik. Birkaç aydır devam eden görüşmeler sonuçlanma aşamasına gelindi. Bize karşı güven ve inançlarını sürdüren bu kurumlara teşekkür ederiz.''
Kaplan, yapılan çalışmalara paralel olarak, gerek yeni yapılanma anlayışı gerekse de Kalkınma Bakanlığı'nın önerileri ve katkılarıyla, Pardus Projesi'ni daha tabana yayılmış hale getireceklerini dile getirerek, ''Daha katılımcı, hem kamu hem de özel sektörde, tüm ihtiyaç duyan kitlesiyle bütünleşen, gerekli hizmeti ve desteği mümkün olduğunca yerinde sağlayan bir yapıda, özel sektörle işbirlikleri geliştirmek istiyoruz. Dikey uzmanlık alanlarında üniversiteler ve özel sektörle sıkı bir işbirliği içerisinde olacağız. Ayrıca, sertifikasyon programlarıyla, farklı bilgi birikimine sahip paydaşlarımızla birlikte çalışma imkanı sağlayacağız. Amacımız, Pardus projesi ile kamu ve özel sektör kuruluşlarımız ve tüm halkımızın rahatlıkla ve severek kullanacağı bir işletim sistemini sunmak ve bilişim sektörüne böylece yeni çalışma alanları oluşturmak'' diye konuştu.

Hiç yorum yok: