29.01.2011

Bilinçli halim mi yoksa bilinçsiz halim mi?

Karşıdan karşıya geçmek üzeresiniz, trafiği kontrol etmek için başınızı çeviriyorsunuz, bacak kaslarınızın sağladığı gerekli mesafede öne doğru bir adım atıyorsunuz, yaklaşan bir arabanın uzaklığını ve size ulaşma zamanını değerlendiriyorsunuz. Daha sonra diğer yönden akan trafiği kontrol etmek için başınızı çeviriyorsunuz...

Bütün bu işleri eş zamanlı olarak yapabilmeniz paralel bilgi işlem denilen şey sayesinde mümkün olmaktadır. Beyin bunu her gün, uyanık geçirdiğiniz her an milyonlarca kez yapmaktadır ve siz bu işlemler gerçekleşirken bunlar üzerine hiç düşünmessiniz ya da daha doğrusu, ancak çok çok az bir bilinçli düşünce sarf edersiniz. Merak ediyorum acaba hangisi bende daha çok söz sahibi; bilinçli halim mi yoksa bilinçsiz halim mi?

-Kalp, sinirler, omurga, damarlar, akciğerler, dişler, kemikler, tat alma duyusu... Bütün bu hayati organlar embriyonun anne karnında geçirdiği evrelerde oluşur. Örneğin üçüncü ayın sonunda embriyonun cinsiyeti belirir. Beynin parçaları oluşur. Sekizinci ayın sonunda bebeğin vücudunun hemen hemen bütün bölümleri şekillenmiştir.

-G. Flanagan bu olaydaki olağanüstülüğü şöyle vurgulamaktadır:

"Bir hücre yığını nasıl olur da böyle hayret verecek derecede "ileri görüşlü" bir seçim yapabilir?"

-Beginning of Life kitabının yazarı G. Flanagan da, bu konudaki soru işaretlerini şöyle dile getirmektedir:

"Böyle zor bir organizasyon nasıl başarılır? Hücrelerin nereye gideceklerini, ne olacaklarını ve ilgili yere ulaştıklarında ne yapacaklarını bilmelerini sağlayan nedir? Ve aynı zamanda diğer hücrelerle güzel bir uyum içinde çalışmalarını sağlayan..."

-5. haftadan itibaren oluşan omurilikte çok süratli bir üretimle saniyede 5000 tane nöron adlı özel sinir hücreleri üretilmeye başlanacaktır. Bu bölgede daha sonra beyin oluşacaktır.

(Gerald L. Schroder, Tanrı'nın Saklı Yüzü, syfa-115-116)

Hiç yorum yok: