29.01.2011

Kalıp dosyasını USB belleğe yazmak ( pardus )

Melez (hibrit) görüntü teknolojisi sayesinde ISO kalıplarını CD’ye basma zorunluluğu ortadan kalkarak, DVD, USB çubuk gibi sabit disk benzeri aygıtlara da Pardus görüntüsü yazılabilme özelliği kazandırılmıştır. Böylece Pardus kurulumu, CD yerine DVD ya da USB bellek gibi ortamlar üzerinden gerçekleştirilebilmektedir.

Melez ISO kalıbını USB belleğe yazmak
Kullanmakta olduğunuz işletim sistemine bağlı olarak melez (hibrit) ISO kalıbını USB çubuğa taşınması işlemi farklılık göstermektedir.

GNU / Linux kullanıcıları
Pardus 2011 Kurulum kalıbını indirdikten sonra, ISO dosyasının bulunduğu dizini Dolphin dosya görüntüleyicisinde açın ve F4 tuşuna basın. Dolphin'in altında bir konsol ekranının açıldığını göreceksiniz. Bu ekranda, Pardus 2011'i dd komutu vasıtasıyla bir USB belleğe şu komutla taşıyabilirsiniz:

32 Bit

dd if=Pardus-2011-i686.iso of=/dev/sdX bs=4M

64 Bit

dd if=Pardus-2011-x86_64.iso of=/dev/sdX bs=4M

Burada bahsi geçen sdX sisteminize taktığınız USB bellektir. Böylelikle /dev/sdX aygıtını (X aygıtınızın alacağı harfi göstermektedir) hazırlayabilirsiniz. Sisteminizde tek bir sabit disk bulunuyorsa bu değer muhtemelen sdb ya da sdb1 şeklinde olacaktır.
Uyarı: Bu komut ile sdX aygıtının içindeki bilgiler kullanılmaz hale geleceği için aygıt seçimi dikkatli yapılmalıdır. Yanlışlıkla sabit diskinizin aygıt harfini verirseniz diskinizdeki veriler silineceği için bu komut çok dikkatli kullanılmalıdır.
Windows kullanıcıları

1.Yöntem
Uyarı: Bu işlem sonucunda aygıtın içindeki bilgiler geri dönülmez olarak silinecektir. Device seçimi dikkatli yapılmalıdır. Yanlışlıkla sabit diskinizin aygıt harfini verirseniz diskinizdeki veriler silinebilir.

* İndirmiş olduğunuz Pardus ISO dosyasının uzantısını .img olarak değiştirin. Eğer dosya uzantısını değiştiremiyorsanız Yeniden Adlandır dediğinizde dosya uzantısı görünmüyorsa) :

-Başlat düğmesi, Denetim Masası, Görünüm ve Kişiselleştirme ve ardından Klasör Seçenekleri'ni tıklatarak Klasör Seçenekleri'ni açın. -Görünüm sekmesini tıklattıktan sonra Gelişmiş ayarlar'ın altında Bilinen dosya türleri için uzantıları gizle onay kutusundaki işareti kaldırın ve sonra Tamam'ı tıklayın. -İndirdiğiniz .iso uzantılı dosyanın üzerine gelip, sağ tıklayıp Yeniden Adlandır dedikten sonra dosyanın uzantısını .img olarak değiştirin.

* Image Writer for Windows yazılım paketini indirip arşivi açın. (Üst sıradaki xxx-win32.zip dosyasını indirin)
* Arşivden çıkan Win32DiskImager.exe dosyasını çalıştırın.
* Image File olarak uzantısını değiştirdiğiniz .img dosyasını gösterin. Device olarak USB belleğinizi seçin ve Write düğmesine tıklayın. // Bu madde yanlış, sadece uzantı değiştirince program okumayla ilgili hata veriyor. İnternetten UltraIso Portable bulun ve ISO'yu açıp farklı kaydet seçeneklerinden Clone Cd *.img yi seçin ve devam edin
* İşlem tamamlandıktan sonra USB belleğiniz kullanıma hazırdır.

2.Yöntem

Windows ortamında melez ISO kalıbını USB belleğe yazmak için ise öncelikle adresinden yazdırma aracını indirin. bu araç Windows konsolundan kullanılabilir, arşiv dosyasını bir dizine açıp Windows konsolunu o dizinde açtıktan sonra dd.exe dosyasını şu şekilde kullanabilirsiniz;

Bağlı aygıtların listesini almak için şu komutu kullanın;

dd --list

Örneğin G: harfine bağlanmış USB aygıtı yukarıdaki komutun çıktısında \\.\G: olarak listelenecektir, ISO dosyasını bu aygıta yazdırmak için şu komutu kullanın;

32 Bit

dd if="C:\ISOnun\adresi\Pardus-2011-i686.iso" of=\\.\g: bs=4M

64 Bit

dd if="C:\ISOnun\adresi\Pardus-2011-x86_64.iso" of=\\.\g: bs=4M
Uyarı: Bu komut ile \\.\g: aygıtının içindeki bilgiler kullanılmaz hale geleceği için aygıt seçimi dikkatli yapılmalıdır. Yanlışlıkla sabit diskinizin aygıt harfini verirseniz diskinizdeki veriler silineceği için bu komut çok dikkatli kullanılmalıdır.

Geri kalan kısmı daha sonra biçimlebilir....

Hiç yorum yok: