4.08.2012

Facebook Hesabının Silinme Sonuçları

Kullanıcı sayısını her geçen gün artıran sosyal medya sitesi Facebook, bu defa da site üzerindeki sahte hesaplarla uğraşıyor. 955 milyon kullanıcı sayına erişen sosyal medya devi, geçtiğimiz günlerde açıklanan verilere göre 83 milyon sahte kullanıcı hesabı barındırıyor. Toplam kullanıcı sayısının yüzde 8,7’sini oluşturan bu hesaplar, farklı kriterlere göre hazırlanıyor.
Öncelikle bu hesapların hepsinin sahte olmadığını belirtmekte fayda var. Kopya profiller bu sayının yüzde 4,8’ini oluştururken, iş yerleri ve hayvanlara ait hesaplar yüzde 2,4’lük kesimi oluşturuyor. Yüzde 1,5’lik kesimiyse, site kurallarına uygun olmayan ve barındırdığı içerik sebebiyle şikayet edilen hesaplar oluşturuyor.
Ortaya çıkan bu tablo, Facebook’u şaşırtmışa benziyor. Borsaya açıldığından bu yana, bu tarz verileri paylaşmak durumunda olan site, Mart ayı dosyasında site üzerindeki sahte hesapların 40-50 milyon civarında olduğunu öne sürmüştü. Beklediğinden 2 kat fazla sahte hesaba sahip olan sitenin “denetleme” konusunda sorunlar yaşadığı aşikar.
Denetleme konusunda yaşanan bu sıkıntı, Facebook’un reklam gelirlerine yönelmiş ekonomi poltikasını da kötü yönde etkiliyor. Site kanadından yapılan açıklamalar, gelen ‘sahte beğenilerin’ reklam verenlerin siteden çekilmesine, dolayısıyla kötü bir referans oluşturduğunu belirtiyorlar.
Konuyla ilgili araştırma yapan Limited Press, bu sahte beğenilerin özellikle Orta Doğu ve Asya’dan geldiğine dikkat çekerken, Facebook reklamlarının yüzde 80’inin sahte hesaplar tarafından beğenildiğini iddia etti.
Sürekli olarak sitesindeki eksik yanları gideren ve kullanıcısının nabzını tutan Facebook, buna rağmen her geçen gün yeni bir problemle karşı karşıya kalıyor. Bunun nedenlerinden birisi silinmesi istenilen facebook hesapların engelmesidir engellenmesidir. Diğer bir neden ise kendini büyük kitle sabit olduğunu gösterdiğini içindir.


Hiç yorum yok: