13.06.2014

Fizikte Kullanılan Bazı Terimler

Dolaşıklık: İki kuantum parçacığı etkileşime girdiğinde ortaya çıkan fenomen. Parçacıkların her biri, ikisi birden hakkındaki enformasyonu taşıyarak birbirine bağlı hale gelir.
Higgs parçacığı: Bazı kütle tiplerinin kaynağı olan Higgs alanını  etkili kıldığı düşünülen varsayımsal parçacık. 
Kara delik: Kütleçekimin, hiçbir şeyin (ışığın bile) ondan kaçamayacağı kadar güçlü olduğu uzay-zaman bölgesi. Kara delikler genellikle devasa bir yıldız kendi kütleçekiminin çekimiyle çöktüğüyle oluşur.
Karanlık Enerji:  Birçok fizikçinin, evrenin genişlemesinin ivme kazanmasından sorumlu olduğuna inandığı gizemli enerji biçimi.

Karanlık madde: Çoğu astronoma göre, evrendeki kütle/enerjinin yaklaşık dörtte birini oluşturan varsayımsal madde. Karanlık madde evrenin her yerine saçılmıştır, fakat galaksiler ve galaksi topluluklarının çevresindeki halelerde yoğunlaşmıştır.
Karşıt madde: Maddenin "düşman ikizi": her madde parçacığının bşr karşıt madde muadili vardır. Bir parçacık ile karşıt parçacık birbirlerini ortadan  kaldırırlar.
Kurt deliği: Uzay-zamanda zaman yolculuğu için kullanılabilecek varsayımsal bir kestirme yol. 
Kütle: Bir nesnenin, ivmelenmeye direniş gösteren (atıl kütle) ya da kütleçekim kuvvetine cevap verip kütleçekim kuvveti yaratan (kütleçekim kütlesi) özelliği. Fizikçiler bu iki tip kütlenin eşdeğer olduğuna inanır, fakat bu kanıtlanmamıştır.
Sicim kuramı:  Atomaltı dünyanın, parçacıkları ve kuvvetlerin sicimlerin titreşimleri ve enerji ilmekleri üzerinden açıklandığı bir betimlemesidir.
Standart Model (SM): Bilinen bütün parçacıkların özelliklerini ve aralarındaki etkileşimleri betimleyen fizik kuramıdır.
Süpersimetri: Bilinen parçacıkların her birinin, kendisinden çok daha ağır fakat onunla ilişkili bir  kuantum spini olan varsayımsal bir "süper eşi" olduğunu söylenen bir kuram. Süpersimetri doğanın bütün kuvvetlerini birleştirme girişimlerinin önemli bir parçasını oluşturmaktadır. 
Vakum enerjisi: Boş olması halinde uzay-zamana içkin enerji. Bu enerji, uzay-zamanın sonlu bir zaman süresince sıfır enerjiye sahip olmasını mümkün kılmayan Heisenberg belirsizlik ilkesinden kaynaklanmaktadır.


Hiç yorum yok: