20.08.2012

Bilgi: Elmas Yapımı

Elmaslar nadir bulunan kristallerdir. Dünyadaki en sert maddedir. Uzmanlar taşın parlaklığını maksimum seviye getirmek için elması keserler. Bu elmasın güzelliğini ve değerini artırır. Elmaslar çeşitli renklerde olurlar. Mücevher için çoğunlukla beyaz kullanılır.

İlk başta daha büyük ve pütürlü bir taştır. Hedef ise değerini düşürecek bir kusur aratmadan içinden mümkün olduğunca büyük bir elmas çıkarabilmektedir. Usta elmas kesicileri bu hassas işlemi yapmak için taşı 10 kat büyüten büyüteçler kullanıyor.
 Bu bilgi  bu web sayfasında alındı.
 

Pütürlü elması ikiye bölmenin en iyi yolunu bulmak için dikkatli bir şekilde tekrar tekrar inceliyorlar. Elmas hacmine göre kesilmeli. Sıcak yapıştırıcı pütürlü elması testereye yerleştirilmiş tutucunun içinde sağlama alır. Testerenin bronz kesicileri var ama kendi başına elması kesemez. Elması sadece elmas kesebilir. O yüzden testere bıçağında elmas tozu ve yağın karışımı bir tabaka var. Ortalama ölçüde bir elması kesmek 4 saat sürer. Elmas kesiminin ikinci safhasına cilalama denir. Bu safhada elmas şekillendiriliyor. İlk önce özel bir makine ana şeklini veriyor. Daha sonra elmas kesicisi kalıbın içine yapıştırıcı koyuyor. Bu elması sabit tutar. Elmas yağ ve elmas tozu tabakasına sahip olan ve sürekli dönen demir bilye içinde preslenir ve önceki kesimde arta kalan lekeleri temizleniyor. Daha sonra taşa parlaklık vermek için yüzeyi temizleniyor. Kenarları küçük düzlükler haline getiriliyor. Façettalar birbirine ışık yansıtmaları için tasarlanır. Her biri doğru ölçü ve şekli yansıtmalıdır. Aynı zamanda maksimum parlaklığı yaratmak için her biri diğer façetaların açısına göre kesilmelidir. façettalar şekle sokulur. Yani elmasın düz olan üst kısmı. Açılı façettalar elmasın alt kısmındaki noktaya göre oranlanır. Çok derin veya çok sığ kesilirse ışık alt taraftan sızarak elmasın merkezini karanlık hale getirir ve her yeri sönük olur. Elmas kesici açıları ölçmek için özel aletler kullanır. Ve 42 derecelik ideal eğime ulaştırır. Daha sonra tepe façettaları şekillendirilir ve açılı ölçüler etrafındadır.
Elmas kesici farklı bir alet kullanarak korse adı verilen bir şekle sokar. Bu elmasın en üst kısmını tepe façetadan ayıran façeta kenarıdır. Elmaslar karat ile ölçülür bir karat 2 grama denk gelir. Bir karatlık elması cilalamak 3 yada 4 saat alır. Bittiğinde pürüzlerden kurtulmak için asit içerisinde kaynatılır. Kesim şekli elmasları sınıflandırmada çok önemlidir uzmanlar aynı zamanda berraklık diye adlandırılan taştaki kusurun deresini ölçer. 
Kaynak 1, 2

Hiç yorum yok: