17.08.2012

Biyometrik Verilerinizi Koruyun (Facebook ve Sosyal Medyadan)

Almanya’daki veri koruma yetkilileri, yüz tanıma teknoloji nedeniyle Facebook hakkında soruşturma başlatıldığını açıkladı.
Alman veri koruma otoritesi, Facebook’un yüz tanıma teknolojisi konusunda yeniden soruşturma açma gereği duyulduğunu duyurdu. Hamburg veri koruma ajansı tarafından hazırlanan dosyada, Facebook’un fotoğraf etiketleme önerisi sağlayan özelliği masaya yatırıldı.
Yüklenen fotoğrafları doğrudan analiz ederek site üyeleriyle eşleştiren uygulama nedeniyle İrlanda’da yasaklanan sistem, Facebook ile görüşmeler süresince Almanya’da da yasaklandı. Veri koruma ve bilgi özgürlüğü konularıyla ilgilenen Hamburg komisyoneri Prof. Dr. Johannes Caspar, soruşturmanın açılmasına öncülük eden kişi oldu.

Soruşturmanın temelinde Facebook’un kullanıcılarını yüz tanıma teknolojisinin kullanıldığı konusunda bilgilendirmemesi yatıyor. Ayrıca her etiketlenen fotoğraf ve ortaya çıkarılan önerilerin sonucunda oluşan milyonlarca yüz içeren veri tabanının potansiyel bir tehdit olduğu belirtiliyor.
Caspar, Facebook’un topladığı veriyi silmesi gerektiğini ya da kullanıcıların kendi verilerinin kullanımından yeterince haberdar edilmesi gerektiğini açıkladı ve ekledi:
“Facebook, kullanıcılarının biyometrik verilerini izinsiz toplamanın Avrupa ve Alman veri koruma yasalarına aykırı olduğunu anlamalıdır. Bu nedenle yeniden soruşturma açılması olumludur.”
Facebook’un bu konulardaki tavrıysa genelde kullanıcıları bilgilendirerek çözüm getirmek oldu. Ülkemizde de Facebook ve Google gibi veri toplayan şirketlerle ilgili şikayetler gündeme gelse de, veri koruma konusunda daha fazla adım atılması gerektiği açıkça görülüyor. Türkiye’de de veri koruma konusunda bir komisyon oluşturulması ve kullanıcıları bilinçlendirici çalışmalar yürütmesi gerekiyor.
Kaynak 1

Hiç yorum yok: