17.08.2012

HEVC - Videoların Boyutunu Küçültüyor

Hali hazırdaki video formatına göre 2 kat daha verimli olması beklenen yeni format“High Efficiency Video Coding” kısaca HEVC, normal videoların yarısı kadar yer kaplayacak olmasına rağmen, videoların kalitesinde düşüş yaşanmayacaktır.Geliştirilen yeni video standartı bu sorunlara dur diyecek gibi görünüyor.
Ericsson Araştırma Birimi Görsel Teknolojiler Müdürü Per Fröjdh, yeni formatın 2013 yılından itibaren kullanıma sunulabileceğini belirtti. Yeni formatın hali hazırdaki video kalitesini korumasına karşın, “kota dostu” olacağının altını çizdi. Fröjdh, hangi ürünlerin bu formatı destekleyeceği konusundaysa bilgi vermekten kaçındı.

Yeni formatla birlikte özellikle mobil cihaz kullanıcılarının yaşadığı kota problemi çözülecek gibi görünüyor. Yine de yüksek kalitedeki videoları hem daha hızlı hem de kotadan daha az yiyerek izleyebilmek için 1 yıl daha beklememiz gerekiyor.

High Efficiency Video Coding (HEVC), also known as H.265 and MPEG-H Part 2, is a draft video compression standard, a successor to H.264/MPEG-4 AVC (Advanced Video Coding), currently under joint development by the ISO/IEC Moving Picture Experts Group (MPEG) and ITU-T Video Coding Experts Group (VCEG). MPEG and VCEG have established a Joint Collaborative Team on Video Coding (JCT-VC) to develop the HEVC standard.[1] HEVC is said to improve video quality, double the data compression ratio compared to H.264, and can support resolutions up to 7680 × 4320.
Kaynak 1, 2, 3, 4, 5

Hiç yorum yok: